TV 4 borde gå ner på knä för Miriam

Nöjesbladets Markus Larsson om kvällens ”Så mycket bättre”

TV 4 borde gå ner på knä och kyssa Miriam Bryants hand.

Utan henne hade andra avsnittet varit en snarkfest.

Sven-Bertil Taube drog in som en varm fläkt från en annan tid då "r" uttalades "rrr", visorna doftade havssalt och sex kallades för älskog.

Sven-Bertil har ett rikare storykonto än alla andra deltagare i programserien. Han har levt mer och längre. Han kan, på ett hedervärt och gammelmodigt vis, dra korta mustiga historier med en början, en mitt och ett slut. Inte undra på att de andra deltagarna satt och lyssnade som tända ljus. Tjocka vekar stack upp från deras huvuden.

Alla avslutade naturligtvis sina artiga frågor med "Sven-Bertil". När en representant från Sveriges riktiga nöjesadel ska hyllas passar det inte att säga "hörru".

Charmerande historier

Sven-Bertil Taube har dessutom en charmerande förmåga att berätta fängslande historier utan att avslöja eller säga något särskilt alls. Gentlemannen kallar sina ungdomssynder för "trevliga äventyr på Irland".

Jo, jo.

Och att Taube växte upp under andra världskriget och sa att han från tidig ålder var medveten om koncentrationslägren – Sveriges kännedom om nazisternas mordindustri brukar annars diskuteras med jämna mellanrum – fick naturligtvis inte lika stor plats i programmet som de två optimistjollarna.

Det är trots allt "Så mycket bättre", och hör sen.

De fräckaste replikerna

Sven-Bertil Taube var den ena behållningen och Miriam Bryant den andra. Ett axplock:

"Älskog? Jag säger knulla, jag."

"Håll klaffen nu, Sven-Bertil."

"Jag går omkring naken hela tiden."

Kanske inga citat som förtjänar en egen bok, men Miriam Bryant är tacobuffens burk med jalapeno.

Med sin känslosamma cover på "Ett sista glas" satte hon även ljuset på att Sven-Bertil släpper några av sina bästa inspelningar när han börjar gå i mål.

Miriam efter Håkan

Sven-Bertil Taube har som få andra gjort uttolkaren till ett yrke och konstart. Och det är skillnad på tolkningar och karaoke (det mesta i "Så mycket bättre" är välgjord myskaraoke).

Den fantastiska sångaren och beundraren Håkan Hellström har i flera år sålt in uttolkaren Sven-Bertil och originalet Evert till en yngre publik. Nu är det Miriam Bryants tur.

Förutom Taube och Bryant hände inte mycket. Ison försökte knyta en knop. Lisa Nilsson var en fena på jolle. Andreas Kleerup försov sig.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN