Nikolaj Coster-Waldau: ”De vill ta en selfie med mig i duschen”

TV

Skådisen om ”Game of thrones” och fansens fräcka frågor

1 av 6 | Foto: ”KOLLEGORNA BLEV LÄTTADE” Nikolaj Coster-Waldau, som spelar Jaime Lannister i ”Game of thrones”, är i Stockholm för en utställning med föremål ur serien. ”När jag först fick rollen blev kollegorna nästan lättade när jag berättade att det var en fantasyserie. Inget att vara avundsjuk på, alltså”, säger han.

”Game of thrones”-utställningen drar fulla hus i Stockholm till och med onsdag.

Och om 37 dagar är ­världens dyraste tv-serie tillbaka med en femte ­säsong.

– Inte ens böckernas författare George R R ­Martin vet vad som händer min rollfigur, säger Nikolaj Coster-Waldau och ­skrattar.

Den 44-årige danske ­skådespelaren – känd som Jaime Lannister, ”The King­slayer”, i tv-serien ­”Game of Thrones” – är i Stockholm för att göra pr för både ­serien och den utställning som pågår i dagarna fem.

”Ingen avundsjuka”

Nikolaj Coster-Waldau berättar glatt om några ­reaktioner han fått på serien genom åren.

– När jag först fick rollen blev kollegorna nästan ­lättade när jag berättade att det var en fantasyserie, ­ingen vanlig cool HBO-­serie. Inget att vara avundsjuk på, alltså.

– Men jag tyckte omedelbart att rollen var ­dubbelbottnad. Här har vi en man som kan vara hur arrogant och otrevlig som helst mot omgivningen, för att han är bäst i världen på att fäktas. Alla är rädda för honom. ­Sedan får han högerarmen avhuggen och måste börja om sitt liv. Och så har han ett kärleksförhållande med sin tvillingsyster. De vanliga familjeproblemen … (skratt)

Redan efter ett par ­säsonger var ”Game of ­thrones” världens popu­läraste tv-serie.

– Det har ju hjälpt mig mycket i karriären. Rollen mot Cameron Diaz i ”The other woman”, den fick jag ju enbart för att regissören Nick Cassavetes troget ­följer ”Game of thrones”.

Vad får du för reaktioner från seriens fans?

– ”Folk på gatan” är alltid vänliga. Berättar hur mycket de gillar serien och mig, även om de kanske inte ­gillar allt Jaime Lannister gör. Två gånger har det hänt att karlar i duschen på gymmet tittat på mig och sagt: ”Är det du? Vad gör du här?”. Följt av frågan: ”Får jag ta en selfie?”. I duschen!

”Avviker mest”

Vad som händer i säsong fem av serien, med premiär på HBO Nordic/C More ­Series 13 april, är en väl förborgad hemlighet.

Men Nikolaj Coster-Waldau berättar lite grann.

– Vid det här laget har de väl berättat för George R R Martin, antar jag. För just min roll är nog den som avviker mest från böckerna. Mer kan jag inte avslöja.

Missa inte: Pinsamma missarna i ”Game of Thrones”

ARTIKELN HANDLAR OM

HBO

Fantasy