Fick debutroll i nya TV4-serien

TV

Ida Hallquist: Jag har inte fattat att folk ska se mig på tv

1 av 5 | Foto: LINN MALMEN AB
”hon är superduktig” Ida Hallquist hade ingen tidigare skådespelarerfarenhet när hon fick huvudrollen i Ulf Malmros nya serie ”Ack Värmland” där hon spelar Mia Skäringers gravida dotter. Foto: linn malmén

Ulf Malmros återvänder till hemorten i nya TV4-­serien ”Ack Värmland”.

I huvudrollerna syns Mia Skäringer, Björn Starrin och debutanten Ida Hallquist.

– Jag känner mig så extremt trög i huvudet när jag tänker på att jag spelar huvudrollen i en tv-serie, säger den 21-åriga värmländskan.

Ulf Malmros har satt Värmland på filmkartan, men nu är det dags att er­övra även tv-rutan.

Ida Hallquist, 21, debuterar i huvudrollen i den nya TV4-serien ”Ack Värmland”, där hon spelar Mia Skäringers dotter.

– Mia sa till mig att jag ska vara beredd på ett liv före och ett liv efter. TV4 har ju en väldig genomslags­kraft men jag har nog inte fattat än att folk ska se mig på tv varje vecka, säger Ida Hallquist.

Knep rollen

Det var Björn Starrin, 40, som tipsade Malmros om Ida.

Hon hade ingen skådespelar­erfarenhet men knep ändå åt sig rollen som den gravida Fanny, som hjälper mamma Anette att starta upp sin fotsalong. Själv spelar Björn Anettes nya kille Pontus och han lovordar Idas insats.

– Hon har alltid stått i garderoben när hennes pappa, som är min kollega, har jobbat. Hon har aldrig spelat teater och det var nog därför hon kunde prestera så bra, hon hade inga ambitioner att bli skådis. Men det är inte lätt att gå in och ta en huvudroll, hon är super­duktig, säger han.

Ida berättar att hon studerade de mer etablerade skådspelarna för att lära sig hantverket. Och nu har hon fått mersmak för film­yrket.

– Det har varit väldigt lyxigt att ha få jobba med proffs och jag är absolut sugen på mer. Jag skrattade väldigt mycket när jag såg trailern, men inte när jag såg mig själv för det var mest jobbigt, säger hon.

”Dialekten gör det”

Efter filmer som ”Smala Sussie”, ”Mammas pojkar” och ”Bröllopsfotografen” kan man undra om folk inte fått nog av Värmland, och vad det är som gör just det landskapet så tacksamt att skildra.

– Själva manuset, det skulle kunna vara vart som helst egentligen, det är inte typiskt värmländskt. Det är dialekten som gör det och den kanske man skrattar åt eller tycker är trevlig, det är olika det där. Men Värmland är ju som överallt annars förutom Stockholm, Göteborg eller Malmö, säger Björn Starrin.

Björn om ...

... rollen som Pontus:

”Han vill vara en duktig man, men han lyckas inte så jädra bra. Han är en handyman-wannabe kan man säga. Pontus är inte korkad, det är bara att han vill så mycket och inte lyckas. Jag jobbar ju med humor och det passar kanske mig att göra rollen som ”vanlig kille”. Jag provade att spela polis i Arne Dahl och det tyckte jag inte alls var kul.”

Ida om ...

... rollen som Fanny:

”Hon är en väldigt vanlig 20-åring och det tror jag många kan relatera till, till skillnad mot de andra lite mer skruvade karaktärerna. Förutom att hon är gravid med sin 35-åriga pojkvän. Hon försöker vara oberoende av mamman men det går inte så bra. Hon har fortfarande tonårsattityd och bryr sig mycket om vad kompisarna tycker.”

Björn Starrin

Ålder: 40.

Bor: Villa i Karlstad.

Familj: Sambo och tre döttrar.

Aktuell: I nya serien ”Ack Värmland” i TV4, fredagar 21.30.

Inkomst: 704 900 kronor.

Ida Hallquist

Ålder: 21.

Bor: Delar lägenhet med en kompis i Karlstad.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och lillebror.

Aktuell: I nya serien ”Ack Värmland” i TV4, fredagar 21.30.

Inkomst: 57 800 kronor.