Anitha Schulman ryter ifrån om barnuppfostran

TV

”Om vi inte zoomar ut så har vi skapat små monster”

1 av 5

Hon är aktuell i den nya tv-serien ”Mammor!”.

Men nu riktar Anitha Schulman kritik mot hur många föräldrar uppfostrar sina barn.

– Den här föräldraballongen som har blåsts upp under successiv tid där vi är så viktiga och allt vi gör riskerar att skada våra barn, den måste stickas hål på, säger hon.

Anitha Schulman, 38, är aktuell som manusförfattare och skådespelerska i nya komediserien ”Mammor!”.

– I serien försöker vi under ganska roliga former ifrågasätta det allra heligaste föräldraskapets alla oheligheter, säger Anitha Schulman.

Men det var långt ifrån säkert att hon själv ville bli mamma. Innan hon fyllde 30 hade hon ”inte några som helst moderliga instinkter”. Till slut tickade den biologiska klockan igång och efter fem missfall har Anitha Schulman nu två barn tillsammans med maken Calle, 36. Hon genomgick dessutom en abort för bara några månader sedan.

– Både det här med missfall och aborter är sådana otroliga kvinnotabun även om det är väldigt vanligt förekommande, säger Anitha Schulman.

”Marcus Schenkenberg tar mig på rattarna”

I ”Mammor” kan man se Anitha Schulman i intima situationer med olika kända män, bland annat Dragomir Mrsic och Marcus Schenkenberg, under vinjetten ”Bonuspappan”.

– Jag frågade Calle om han tyckte det var okej och han tyckte det var jätteroligt. Och jag har faktiskt lösbröst i min bh när Marcus Schenkenberg tar mig på rattarna. Där någonstans gick min integritetsgräns, om man nu kan ha en i det här. Det var ju kanske inte för Calles skull, det var snarare för min skull, säger Anitha Schulman.

Familjen är med

I sketchen syns också hennes man Calle och barnen Penny, 5, och Tom Allan, 2.

Paret Schulman har redan tidigare fått massiv kritik för att de exponerar sina barn, speciellt dottern Penny, i sociala medier. Men Penny har ändå blivit omåttligt populär och har över 58 000 följare på sitt Twitter-konto.

– Jag tror att Penny har en talang som är väldigt tydlig inom någon typ av agerande eller i alla fall i underhållningsbranschen. Så för henne är det nog inte speciellt konstigt, precis som när man känner att ens barn är ett fotbollsämne, säger Anitha Schulman.

Vill ha tydliga regler

Själv beskriver Anitha sig som en ”ganska kul men sträng” mamma och lägger mycket vikt på att ha tydliga regler för barnen.

– Det är en hårfin gräns det där med att vara förälder eller polare med sina barn. Och jag tror att det handlar om att vi är så rädda för att vi ska orsaka våra barn sorger, besvär och motgångar, säger hon.

Anitha Schulman anser att det i dag finns ett makroperspektiv när det gäller barnuppfostran.

– Folk har ögat så jävla nära marken hela tiden så man kan inte se den större bilden. Barnet kommer inte sitta hos psykologen för att hen inte blir ammad eller vilken typ av blöjmodell hen har. Det är så många små, små diskussioner som vi tror kommer påverka barnet på ett så negativt sätt som tar alldeles för stor plats. Jag tror att om vi inte zoomar ut så har vi skapat små monster.

”Mammor!” har premiär ikväll klockan 22.00 i TV3.

ARTIKELN HANDLAR OM