Tony Irvings finalilska: ”Hon har kämpat arslet av sig för att han ska vinna”

avMathilde Albinsson

Männen dominerade i slutet av ”Let’s dance”-säsongen.

Men det påståendet får Tony Irving att gå i taket.

– Katja går hem i kväll och är stolt. Hon borde få ha det i stället för bittra individer som säger att det bara är karlar i finalen när hon kämpat arslet av sig för att han ska kunna vinna, säger han.

Jon Henrik Fjällgren gick vinnande ur finalkampen i ”Let’s dance”.

Det tycker Tony Irving är helt rätt. Och vinsten kan han tacka Katja Luján Engelholm för, menar juryordföranden.

De kvinnliga dansarna åkte ut på löpande band i årets upplaga av ”Let’s dance”. Först fick Britt Ekland lämna, tätt följd av Nikki Amini. I semifinalen möttes tre manliga deltagare, Gunde Svan, Daniel Norberg och Jon Henrik Fjällgren.

Kritik har riktats mot att det bara varit män i finalen. Men Ann Wilson riktar en känga mot den kritiken i programmet.

– Det har varit jättemycket stark kritik mot att det inte varit en kvinna i finalen, men jag vet inte om de har sett programmet. Bakom de här fantastiskt duktiga killarna, så står det två enormt duktiga, unga kvinnor, som inte bara lärt dem dansa utan gett dem självförtroende och styrka att gå ut på dansgolvet. Ni är så duktiga tjejer, säger hon.

Hon får medhåll från Tony Irving, som tycker det är felaktigt att påstå att det varit ett mansdominerat ”Let’s dance”-år.

– Nu har jag lugnat ner mig, för det här är ett väldigt känsligt ämne för mig. Folk glömmer att det här är pardans. Det är en man och en kvinna som skapar ett lag. Du kan inte tävla utan din partner. De yrkesprofessionella som står på den andra sidan är bland de bästa i Sverige, säger han till Nöjesbladet.

”Sopar golvet”

Han tar ny sats, nu i desto mer upprörd ton. Proffsdansarna hamnar i skymundan, menar han.

– I stället för att säga att vi inte har kvinnliga deltagare borde vi säga ”fan, vad duktiga kvinnliga professionella dansare vi har i Let’s dance”! Katja är här för första gången, kommer in och sopar golvet med varenda dansare och proffs. Den tjejen går hem i kväll och är stolt. Hon borde få ha det i stället för bittra individer som säger att det bara är karlar i finalen, när hon har kämpat arslet av sig för att han ska kunna vinna, nästan ryter Tony Irving.

Samtidigt är det ju just ”kändisarna” som lyfts fram i programmet. Borde man tänka annorlunda där till nästa säsong?

– Alla får sin chans att dansa. Alla får möjligheten. När du tävlar i dans lovas du bara tre saker: musik, golv och jurypoäng. Du har möjligheten att dela med dig av ditt blod, svett och tårar. Kolla hur länge Martina Haag dansade vidare, men hon kunde inte hålla takten. Vi dominerades av de kvinnliga deltagarna i början, men sen har folket skickat hem dem. Det är inte vi eller TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM