En mörk delikatess från Skottland

”Vår lilla hemlighet” är en av sommarens bästa tv-serier

”Vår lilla hemlighet”.
”Vår lilla hemlighet”.

TV-RECENSION Skotska ”Vår lilla hemlighet”, om två omaka bröder som försöker mörka att de har kört ihjäl en man, är föredömligt tv-hantverk; spännande, perfekt rollbesatt, svart humoristiskt och oberäkneligt, med ett oemotståndligt soundtrack.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Vår lilla hemlighet

SVT Play
Säsong 1
Av Neil Forsyth, med bl a Mark Bonnar, Jamie Sives, Ruth Bradley, Sian Brooke, Bill Paterson, Ellie Haddington, Emun Elliott, Moyo Akandé.


THRILLERMYSTERIUM Svart humor och fantastiska oneliners kombineras med spänd noir-spänning som sticker iväg åt oväntade håll i den här utsökta, fyrdelade serien på temat skuld.
”Guilt”, som originaltiteln lyder, hade premiär i Storbritannien 2019, som det första dramat från BBC Scotland, och hyllades då av bland andra ”Line of duty”-skaparen Jed Mercurio. Och det är lätt att se varför, då detta är suveränt tv-hantverk.
Serien slösar ingen tid utan öppnar med att de tjafsande bröderna Max (Mark Bonnar) och Jake (Jamie Sives) kör ihjäl en äldre man på en gata i Edinburgh på väg hem från ett bröllop. Jake, en tilltufsad skivbutiksägare som liksom har gett upp livet, vill spontant ringa polisen. Men Max, en hajlik, framgångsrik advokat som tänker att det alltid finns ett kryphål, anser att det är bättre att de bär hem mannen till hans hem och försöker komma undan.

Men, Jake råkar glömma sin plånbok på platsen, och när han antas vara en vän till den avlidne dras bröderna in i en allt trassligare härva, som bland annat involverar en amerikansk släkting (Ruth Bradley), en missnöjd fru (Sian Brooke), en alkoholiserad privatdeckare (Emun Elliott), en lömsk äldre granne (Ellie Haddington) och en gangstertopp (Bill Paterson) med hårdhandskarna på. Och det är inte bara Max och Jake som bär på skuld och hemligheter.
Snaran dras åt. Men vems, eller vilkas, fötter kommer att dingla i luften i slutänden?
”Vår lilla hemlighet” är en av sommarens verkliga höjdare. En mörk, rolig och oförutsägbar delikatess, utan någon som helst dötid, som trots klara vibbar av stilbildare som Hitchcock och bröderna Coen känns verkligt egen. Låtlistan är något utöver det vanliga och skådespeleriet mycket underhållande.
Allra bäst är Bonnar, som stal alla sina scener i Rob Delaneys och Sharon Horgans ”Catastrophe” och här gör kalla blickar till en konstart.
En andra säsong lär vara på väg.


”Vår lilla hemlighet” har premiär på SVT Play den 26 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE