Tv-recensioner

Stephen Kings ”The outsider” har blivit en fascinerande tv-serie

Av: 

Karolina Fjellborg

Ben Mendelsohn och Cynthia Erivo i ”The outsider”.
Ben Mendelsohn och Cynthia Erivo i ”The outsider”.

TV

TV-RECENSION Filmer och tv-serier baserade på Stephen Kings verk ploppar upp som ogräs. Alla är inte lyckade – men HBO:s ”The outsider” är en rysare av rang.

Betyg: 4 av 5 plus
The outsider
HBO Nordic
Del 1-6
Av Richard Price, med bl a Ben Mendelsohn, Cynthia Erivo, Jason Bateman, Mare Winningham, Julianne Nicholson och Bill Camp.


KRIMINALSKRÄCK Den är, efter en riktig dynamitöppning, lååångsam. Den är irriterande mörk (alltså bokstavligt talat, ibland ser man knappt vad som händer). Och i de fyra sista avsnitten, som inte har skickats ut till recensenter, kan mycket väl hela bygget brista.

Ändå lutar jag åt att HBO:s otäcka mysterium ”The outsider”, som är en hybrid av kriminalare och skräck, är en av de bästa Stephen King-adaptationerna på länge, i en tid mer eller mindre besatt av Stephen King-adaptationer.
Serien börjar som ett till synes typiskt prestigekriminaldrama, i ”True detectives” ådra. Den trasiga kroppen efter en elvaårig pojke hittas, och polisen Ralph Anderson (Ben Mendelsohn), som sörjer sin egen döde son, ringar direkt, tack vare mängder av bevis och flera vittnen, in tvåbarnspappan, läraren och baseballtränaren Terry Maitland (Jason Bateman) som den skyldige. Han arresterar honom och fallet verkar vara klart.
Fast det är det inte. Maitland har nämligen ett vattentätt alibi, då videobevis placerar honom i en annan stad vid tiden för mordet.
Hur kan en människa vara på två platser samtidigt?
Den mycket märkliga privatdetektiven Holly Gibney (Cynthia Erivo) kopplas in, för att hitta en förklaring till det oförklarliga, och fler likande fall uppdagas.

Något definitivt övernaturligt kryper sakta in i mordgåtan, men Richard Price (”The night of”) fortsätter trots det länge att ankra berättelsen i realism och metodiskt polisarbete, vilket inte bara är ett oerhört effektivt sätt att leka med tittaren på, utan även ökar läskighetsgraden.
”The outsider” har sina fläckar, men den är också ruskigt välspelad, och fascinerande vad gäller sin udda kombination av form och innehåll.


”The outsider” har premiär på HBO Nordic den 13 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggen ABC finns nu äntligen i lager! Du beställer den hos Cervera.

Extern länk från Cervera

Köp här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Plötsligt är de överallt – serierna med stake i

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Stephen King

Tv-serier

HBO Max (tidigare HBO Nordic)

Jason Bateman