Plura: ”Jag har slutat med allt ... förutom mat, alkohol & tobak”

Plura har blivit hälsosam: ”Jag har gått ner tio kilo”

I flera säsonger har han rökt, druckit och ätit sig igenom ”Pluras kök”.

Nu ska Eldkvarn-profilen bli hälsosam.

– Jag har gått ner tio kilo, säger han.

I den femte säsongen av ”Pluras kök” åker Plura till Istanbul tillsammans med Titiyo och Adrian Modiggård. Precis som tidigare innehåller mat­lagningsprogrammet en hel del tobak och alkohol. Men när Nöjesbladet träffar artisten och tv-profilen efter inspelningarna i Turkiet avslöjar han att han lagt om sin livsstil. Han började nyligen träna och avverkar flera pass i veckan med en personlig tränare. Däremellan får han instruktioner om hur han bäst sköter motionen på egen hand.

– Vi kör rätt intensivt. Nu sa han att jag skulle träna sådan där, vad heter det ...cardio?

Väljer bort burgare

Till vardags röker Plura fortfarande tre paket cigaretter om dagen. Han kallar sig livsnjutare, men säger att han i dag begränsar sig mer än han gjort tidigare i livet.

– Jag gillar ju mat, alkohol och tobak. Allt annat har jag slutat med.

Hittills har han gått ner tio kilo och vill fortsätta viktnedgången i samma stil. Under intervjun beställer han in lunch, och väljer bort hamburgare till förmån för en sallad Nicoise. Men han vill helst inte gå djupare in på ämnet än så.

– Nu får det räcka, vi kan ju inte prata hälsokost. Att jag äter sallad går inte ihop med folks bild av mig.

Det är inte dödsångesten som kommer krypande?

– Nej. Man börjar ju komma upp i den åldern när man tänker på sådant, men jag har absolut ingen dödsskräck. Jag gör det här för att må bättre och orka med. Att stå på scen med Eldkvarn är ganska fysiskt.

”De var som zombis”

Men trots att Plura aldrig själv lidit av dödsångest eller ångest har den varit närvarande i hans liv till och från. Som ung jobbade han ett år som sjukbiträde på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, och skjutsade deprimerade patienter till elchocks­behandlingar.

– De visste ju att de skulle få elchocker, så man fick nästan fånga in dem, lägga dem på en brits och köra ner dem i källaren. Efteråt var de som zombis, säger han.

Depression såg Plura också hos sin pappa under hans sista år i livet. En sjukdom som framför allt kom till honom på grund av ålder och en trött kropp.

– Jag tror att han fick elchocker på slutet, när han var närmre 80. Han var gammal och mådde inte bra.

Scocco ifrågasätter

När inspelningarna av ”Pluras kök” inte är i gång turnerar Plura med Eldkvarn. Efter över 40 år är han fortfarande älskad av en stor publik, men bland de närmsta är tongångarna annorlunda. Av dem kritiseras han ofta för sina tv-framträdanden och program.

– De man känner bäst är de hårdaste kritikerna. Det är ju inte så att min fru står och jublar varje gång jag är i tv, det är mer ”var du tvungen att ta den tröjan som det är en fläck på?”, säger han.

Mest ifrågasatt blir han av artisten och nära vännen Mauro Scocco.

– Mauro kan vara väldigt kritisk, och han brukar bara tycka det är väldigt bra när han själv är med i ”Pluras kök”. Men han har råd att vara det. Honom lyssnar jag på.

Publisert:

LÄS VIDARE