Första filmen med tjejen

Tjejen som visste för mycket

TV

En underhållande actionkomedi i San Francisco-miljö.

Goldie Hawn spelar en kvinna som blir indragen i en märklig mordkomplott mot påven. Chevy Chase spelar detektiven som är den ende som tror henne och som dessutom blir kär i henne.

Många klichéer, en hel del Hitchcock-stölder, men filmen är gjord med gott humör och har högt tempo och några riktigt genuint roliga scener.

Filmen blev ett stort genombrott i Sverige för samtliga inblandade huvudpersoner.

Goldie Hawn hade visserligen vunnit en birolls-Oscar för ”Kaktusblomman” (1969) där hon spelade mot Ingrid Bergman (1915–1982).

Men den här filmen tog publiken med storm och efter det fick under många år alla filmer med henne i huvudrollen heta ”Tjejen som?” när de hade svensk premiär.

Till och med ett par äldre filmer döptes om och fick nypremiär, som Steven Spielbergs debutfilm ”Sugarland Express”, som blev ”Tjejen som spelade högt”.

Chevy Chase var i princip helt okänd i Sverige innan den här filmen. Han hade fått sitt genombrott i USA via tv-serien ”Saturday night live”. Även Dudley Moore (1935–2002) blev känd i och med denna film. (Foul play, 1978)

Kanal 5 21.00

Lumparkompisar

”Repmånad” på amerikanska, ungefär. Fast mer högljudd, vulgär och fartfylld.

En tidig film i ”Ghostbusters”-regissören Ivan Reitmans karriär och han fick ihop ett bra gäng med lovande, men då i princip okända, skådisar framför kameran:

Bill Murray, Harold Ramis, Sean Young, Judge Reinhold, John Candy (1950–1994) och P J Soles. Till det kom veteranen Warren Oates (1928-1982), annars känd för betydligt mer dramatiska roller och filmer.

Filmen blev en enorm succé framför allt i hemlandet USA och startskottet för inte minst Bill Murrays lysande karriär som filmkomiker.

(Stripes, 1981)

TV 3 23.00

Nalle Puhs äventyr

En mycket underhållande tecknad barnfilm, med ett antal korta historier om Nalle Puh och hans vänner. (The Many adventures of Winnie the Pooh, 1997)

TV1000 Cinema 15.00