Filmtips 15 juli

Foto: sveafilm
Elof Ahrle vaknar upp och ingenting är sig likt han blir miljonär.
TV

Loffe som miljonär

Den ursprunglige "Loffe" var Elof Ahrle, populär filmstjärna på 40-talet när det gjordes tre Loffe-filmer. Det här var den andra, en uppföljare till succén "Loffe på luffen" som hade premiär i januari samma år. Här svimmar luffaren av och vaknar upp som miljonär för ett tag. Är det dröm eller verklighet?

Loffes bästa kompis spelas av Wiktor "Kulörten" Andersson, och Sture Lagerwall och Irene Söderblom föreställer skådespelare. I övriga roller syns bland andra Rut Holm, Fritiof Billquist, Arne Källerud, Carl-Gustaf Lindstedt, Gunnar "Knas" Lindkvist och Anders Börje som sig själv.

Regi av Gösta Bernhard, som också bearbetade manuset. Det sägs bygga på danska klassiska 1700-talspjäsen "Jeppe på berget" men är inte särskilt lik den. Gösta Bernhard blev känd som en av männen bakom "Casino"-revyerna och har också med en del av sina kumpaner från den scenen här. Lite crazy så där.

Det blev ytterligare en film i serien, "Loffe som polis".

Elof Ahrle (1900-1965) gjorde många roller som folklig sanningssägare.

Hans son Leif Ahrle är etablerad skådespelare och konstnär. (1948)

SVT 1

14.30

Ta fast Carter!

Läckert mörk och hård kriminell historia som utspelar sig i Newcastle i England dit tuffingen Michael Caine återvänder för att vara med på sin brors begravning. Britt Ekland har en biroll. Michael Caine har också en roll i den meningslösa nyinspelning av historien som Sylvester Stallone gjorde häromåret. (Get Carter, 1971)

TCM

22.00

Any gicen Sunday

Högljudd film av Oliver Stone om amerikansk fotboll. Stark närvaro och bra realism i skildringen av spelet. Al Pacino är en tränare på väg att bli föredetting, Cameron Diaz den cyniska ägaren till Miamilaget. (1999)

Canal+

21.00

Dur och moll

Woody Allens underhållande (påhittade) historia om en jazzgitarrist på 1930-talet. Sean Penn är mycket bra som den själviske musikern och Samantha Morton (Minority report) ljuvlig som hans stumma flickvän. Moderna intervjuröster ger dokumentär känsla. (Sweet and lowdown, 1999)

Canal+

18.30

Basquiat - den svarta rebellen

Sann historia om graffitimålare som blev uppburen konstnär i mitten av 1980-talet. David Bowie spelar skickligt en porträttlik Andy Warhol i välgjort drama om konstvärldens trender.

Jeffrey Wright har titelrollen i den här biografin över Jean-Michel Basquiat, New York- och graffitikonstnären vars karriär under 1980-talet tog slut av en överdos heroin. Han dog 28 år gammal 1988. Många kända namn i rollistan: Dennis Hopper, Christopher Walken, Courtney Love, Willem Dafoe, Benicio Del Toro och Gary Oldman. Basquiats flickvän Gina spelas av Claire Forlani.

Filmdebut för regissören Julian Schnabel som själv är konstnär och kände Basquiat. Gary Oldman spelar en figur som liknar Schnabel och det är Schnabels konst som Oldman gör. (Basquiat, 1996)

SVT 2

23.00