Filmtips 16 juli

Foto: mgm
Billy Crystal och Gregory Hines pangar på.
TV

Skjut inte på min kompis

Fartfylld, spännande och rolig actionkomedi med Billy Crystal och Gregory Hines som två Chicago-poliser på jakt efter knarklangaren Jimmy Smits.

I en biroll syns också Joe Pantoliano som vi senare sett i "Midnight run", "The Matrix" och tv-serien "Sopranos".

De två polishjältarna har bara några veckor kvar tills de ska dra sig tillbaka. Ska de överleva och fullfölja sina drömmar om ett varmare klimat?

Det här var Billy Crystals första stora roll på film. I tv-serien "Lödder" hade han en viktig roll på 1970-talet.

Han har sedan dess visat hur kul han är i bland annat "Släng morsan av tåget", "När Harry träffade Sally", "City slickers" och nyligen i "America"s sweethearts". Och han har gång på gång varit den bästa värden för Oscarsgalan.

Den här filmen kom efter "48 timmar" men före "Dödligt vapen", liknande actionkomedier med en svart och en vit huvudperson.

Michael McDonald sjunger filmlåten "Sweet freedom" som blev en stor hit. (Running scared, 1986)

TV 3

23.05

Jean de Florette

Fantastiskt, gripande och påkostat franskt drama. Handlar om en släkt och intrigerande, motarbetande bönder i Provence från 1920-talet och framåt.

Bygger på romaner av Marcel Pagnol (1895- 1974).

Magnifika skådespelare som Gérard och Elisabeth Depardieu och Yves Montand.

Girighet som straffar sig och passion med förhinder. (1986)

Canal+

12.15

Vilse

"Postmannen" med Jack Nicholson/Jessica Lange är mer känd än den här 1940-talsversionen. Den sexuella attraktionen mellan John Garfield/Lana Turner är mer oskyldig. Fast lika farlig. (The Postman always rings twice, 1946)

TCM

22.00

Shaft

Samuel L Jackson har titelrollen i den nya mer hårdkokta actionversionen om den tuffe deckaren som jagar skurken Christian Bale i en härva av knark, rasism och poliskorruption.

Mer våld och mindre sex än på 1970-talet. (2000)

Canal+ Gul

22.05

Oskyldigt blod

Skräckkomedi om kvinnlig vampyr - fransyskan Anne Parillaud från "Nikita" - som bara biter maffiaskurkar. En polis ( Anthony LaPaglia) blir fascinerad av henne, men när en gangster ( Robert Loggia) också blir vampyr blir det kaos.

Annorlunda vampyrfilm, gjord av John Landis som kan göra underhållande filmer. Han har bland andra "Blues brothers", "Ombytta roller", "En amerikansk varulv i London" och

Michael Jacksons "Thriller"-video bakom sig. (Innocent blood, 1992)

Kanal 5

21.00