Astronauterna saknar rymdraket

TV

De tävlar om en utlovad 20 minuters rymdfärd

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
FÄRD I FARA För att vinnaren i TV 3:s nya dokusåpa ska kunna få sin vinst måste det finnas en farkost som tar med sig privatpersoner ut i rymden. En sådan finns inte i dag, inte heller några planer på att bygga någon, enligt Rymdstyrelsen. Det skulle dessutom kosta pengar som TV 3 inte har.

I dag börjar TV 3:s dokusåpa "Astronauterna". Arton män och kvinnor skall tävla om en rymdfärd. Men den resan kommer de att få se sig om i stjärnorna efter.

Några rymdfarkoster för färden finns inte ännu.

TV 3 har köpt en rymdresa från det amerikanska företaget Space Adventures, som är ett slags rymdresebolag. Företaget har inga egna rymdfarkoster, men Tereza Predescu, som är pressansvarig på företaget berättar att flera rymdfarkoster byggs just nu.

- Resan kommer att ske under 2005, säger hon.

Två mil från jorden

Det är också vad TV 3 lovar den vinnande astronauten. Tereza Predescu berättar att färden kommer att ta rymdturisterna cirka två mil från jorden och resan varar cirka en timme. Det innebär 15-20 minuter i rymden.

Inga utvecklingsplaner

Men faktum är att inga rymdfarkoster för kommersiellt bruk byggs just nu.

- Så vitt vi vet finns inga utvecklingsplaner i världen för det, säger Johan Marcopoulos, informationsansvarig på Rymdstyrelsen.

Ett av företagen, som skall bygga själva rymdfarkosterna, är Bristol Spaceplanes i England. Företagets vd - och för övrigt enda person i företaget - är David Ashford.

- Vi börjar bygga farkosterna så fort vi har finansiärer, säger han.

Pengar saknas

Om några farkoster skall hinna bli klara före 2005 kan han inte svara på.

- Det beror på finansiärerna.

Hittills har bara två privatpersoner fått följa med upp i rymden med ryska rymdprogram: amerikanen Dennis Tito och sydafrikanen Mark Shuttleworth.

Men de fick betala cirka 200 miljoner kronor för att åka med.

TV 3:s programchef Calle Jansson är övertygad om att rymdresan skall bli av:

- Vi har gjort vad vi kan genom avtalen för att försäkra att det skall bli av.

Så det är ingen bluff?

- Möjligen kan rymdresan frysas tidsmässigt en aning, säger Calle Jansson. Resan kan skjutas upp till 2007.

Viveca Bladh