Amy Adams

Ångest, ondska och smärtsamma minnen i HBO:s högklassiga ”Sharp objects”

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Amy Adams briljerar i HBO:s ”Sharp objects”. En långsamt pyrande och svårt drabbande miniserie där ”Big little lies” möter ”True detective”.

Betyg: 4 av 5 plus
Sharp objects

HBO Nordic

Del 1-7
Av Marti Noxon, med bl a Amy Adams, Patricia Clarkson, Eliza Scanlen, Elizabeth Perkins, Chris Messina och Matt Craven.


MINISERIE "Gone girl"-författarinnan Gillian Flynns debutroman "Vassa föremål" har blivit en psykologisk thriller med skalpellvass effekt i händerna på HBO, showrunnern Marti Noxon och regissören Jean-Marc Vallée.
Amy Adams spelar och är kolossalt bra som Camille Preaker. En själsligt paralyserad reporter med ett traumatiskt förflutet, som försöker dricka ihjäl sina demoner och vars heltäckande kläder döljer en bokstavligt talat sönderskuren kropp.

Hon verkar befinna sig på botten, men när hon skickas till sin hemstad för att nysta i mordet på en ung flicka och försvinnandet av ytterligare en, är det som att en fallucka öppnas, och en desorienterad Camille störtar ännu djupare ner bland mörker, död och smärtsamma minnen.
Staden är lilla Wind Gap, Missouri. En plats nu uppslukad av rädsla där tiden verkar ha stått stilla, vartenda skrymsle gömmer ett spöke från det förflutna och skenheligheten regerar.
Camilles kyliga mamma Adora (Patricia Clarkson) är drottningen av småstadssocieteten, som styr och kontrollerar från sin ståndsmässiga boning, där Camilles tonåriga halvsyster Amma (Eliza Scanlen) behandlas och beter sig som ett barn, för att sedan förvandlas till rena rama Lolitan så fort hon lämnar hemmet.
Att mycket är skevt i Camilles familj är tydligt direkt, men exakt hur skevt avslöjas långsamt, bit för bit.

Att jämföra "Sharp objects" med förra årets stora miniserie från HBO – "Big little lies" – är ofrånkomligt. Även här handlar det om ett mordmysterium (även om den stora gåtan är Camille själv) baserat på en bok av en kvinna, om kvinnor. Även här är det tunga filmstjärnor i täten. Och även här är det Vallée som regisserar (den här gången med ännu mer bravur, då han på ett briljant sätt raserar gränserna mellan Camilles nutid och minnen).
Men där "Big little lies" hade ett i grunden gott hjärta och ett gott humör, har "Sharp objects" ångest, och en krökt och rutten själ. Och de konservativa, sexistiska och atmosfärrika sydstatsgotiska miljöerna, de döda flickorna, det kompromisslösa mörkret och intresset för ondskan, för snarare tankarna till den första makalösa säsongen av "True detective".
Med andra ord: "Sharp objects" bör du verkligen inte missa.


”Sharp objects” har premiär på HBO Nordic den 9 juli.


Se det här också: På tal om serier med enastående, komplexa kvinnoroller; du har väl inte missat "Killing Eve" på HBO Nordic?


Visste du att... Amy Adams har varit nominerad till fem Oscars (för "Junebug", "Doubt", "The fighter", "The master" och "American hustle"), men fortfarande aldrig har vunnit en statyett?


Just nu... är "Sharp objects" showrunner Marti Noxon även aktuell med den svarta komedin "Dietland", som får svensk premiär på Amazon Prime Video den 31 juli.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS

HBO Max - Allt du älskar. Samlat på ett ställe nu med 34% rabatt med det årliga abonnemanget!

Extern länk från HBO Max

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

20 tv-serier du måste se 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Amy Adams

Tv-serier

HBO