Linda Lindorff efter programkritiken: ”Vi hjälper många”

avAndreas Hansson

Nu gör kritiserade programmet ”Förlåt mig” comeback i tv.

Men programledaren Linda Lindorff slår tillbaka.

– Jag känner att vi hjälpt många, säger hon.

Det är ett klassiskt 90-talsformat.

Nu gör ”Förlåt mig” comeback i Sjuan, med Linda Lindorff, 46, som programledare.

– Det här är personer som kommit till insikt med något och funderat ganska länge men kanske inte klarat av att säga förlåt. Ofta har det förstört både den personens liv och den andras, så det blir ofta väldigt känslosamt. Det är den tuffaste inspelning jag gjort i mitt liv. Ibland har jag behövt sitta och gråta av mig. Det här är inte historier som bara rinner av en.

”Vi har hjälpt många”

Tidigare har förre TV4-vd:n Jan Scherman kritiserat de tidigare säsongerna av programmet och kallade det ”närgångenhet som gick över gränsen”. Nysatsningen har inte tagits emot väl av Nöjesbladets tv-recensent Karolina Fjellborg som reagerat starkt efter att ha sett en förhandsversion.

– Jag blir direkt illa berörd av den här smaklösa exploateringen av människors sorg, trauman och tragedier. Visst är det berörande, men det är fortfarande förkastlig skit-tv med Linda Lindorff som går runt och pratar i plattityder, säger Karolina Fjellborg.

Linda Lindorff säger att alla såklart får tycka vad de vill.

– Jag känner på riktigt att vi hjälpt många personer. Vissa hade säkert kunnat göra det på egen hand men om det kan hjälpa personen att säga det snabbare och inspirera andra människor att göra samma sak är det så viktigt. Jag tror att jättemånga kommer känna igen som och förhoppningsvis våga säga förlåt. Ibland kan någon behöva lyfta på locket och våga prata om vad som hänt. Många är väldigt rädda att inte bli förlåtna.

”Kan inte förlåta min mamma”

Den andra parten är dock inte förvarnad när Lindorff och tv-teamet kommer.

– Det är väldigt att inte ta kontakt innan, det är första gången jag jobbar med ett sådant program. Men jag väldigt tydlig med vem jag är, vi tar pauser där vi frågar hur de mår och filmar eller visar aldrig något de inte vill. Vid ett tillfälle var det en kvinna som sa att hon aldrig kommer kunna förlåta sin mamma. Då filmade vi inte.

Men du kommer med ämnen av ganska privat karaktär?

– Flera av våra fall har nått sådana vidder att det inte är privat längre och kan påverka hela familjer eller samhällen. Som i premiären där en mamma inte haft kontakt med sin son på 20 år. Där visste alla vänner och folk i byn om det. Men när det går som jag vill är det två personer som hittar tillbaka till något som de en gång hade men som blev förstört. Det är fantastiskt.

Programmet sänds på Sjuan klockan 21 i kväll.

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Linda Lindorff.
ARTIKELN HANDLAR OM