TV

Nu flyger Nils igen

Av: 

Joni Nykänen

TV

Gåsapågen Holgersson blir tysk i ny tv-serie

Joakim Nätterqvist, Mirja Turestedt, Johan Rheborg, Johan Ulveson, Cecilia Ljung och Björn Granath gör alla roller i den nya tv-serien om Nils Holgersson.

Ich bin Nils Holgersson. En tysk/svensk-produktion filmatiserar Selma Lagerlöfs saga och har Johan Rheborg och Joakim Nätterqvist i rollistan.

– Jag är van vid att bli dubbad, säger Joakim Nätterqvist, mer känd som ”Arn”.

Den nya tv-serien om Nils Holgersson kommer att ha en tysk regissör och en tysk gosse i titelrollen. Men den utspelar sig och spelas in i Sverige.

– Jag är inte förvånad över att Nils Holgersson är stor i Tyskland. Däremot förvånas jag över att Sverige inte intresserar sig mer för den här typen av historier. Vi fokuserar i stället på polisfilm hela tiden, säger Joakim Nätterqvist som spelar förälder till en av barnskådisarna.

Dubbas till tyska

Serien är en samproduktion mellan svenska Fladen Film och tyska Bremedia Productions. Den blir tyska tv-kanalen ARD:s stora julsatsning 2011.

– Det är svårt att förutse hur en stor produktion kommer att bli, med många olika nationaliteter, säger Joakim Nätterqvist.

Svenskarna kommer att bli dubbade till tyska i Tyskland och vice versa när serien så småningom visas i Sverige.

Dyra specialeffekter

– Jag är van vid att bli dubbad. Jag har blivit dubbad till spanska, italienska, tyska och allt möjligt, fortsätter Nätterqvist.

Regissör är tysken Dirk Regel och vid sin sida har han filmfotografen Philip Timme som jobbat med specialeffekterna till ”Independence day”. Dyra specialeffekter, i svenska mått mätt, utlovas.

– Det är en blandning av mekaniska, riktiga och datorskapade djur. Väldigt inspirerat av ”Babe”, säger Rebecka Hamberger, producent på Fladen Film.

Börjar nästa vecka

Handlingen är förlagd till mitten av 1900-talet och likt romanen reser den förtrollade Holgersson genom hela Sverige, från Skåne till Lappland på gåsen Mårtens rygg.

Inspelningens första fas drar i gång nästa vecka i Helsingborg, fortsätter i Trollhättan och avslutas i Norrland. Därefter återstår studioinspelning i Tyskland.

Spelar luffare

SVT har de svenska visningsrättigheterna. Nils Holgersson spelas av Justus Kammerer. Johan Rheborg och Johan Ulveson spelar två luffare. Mirja Turestedt, Cecilia Ljung och Björn Granath gör också roller.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert: