”Vinnaren får ingen karriär”

Nye jurymedlemmen Alexander Bard riktar hård kritik mot ”Idol”

Att han är nybliven domare i programmet hindrar inte Alexander Bard från att såga ”Idol”.

Han har sågat ”Idol” otaliga gånger genom åren.

När TV4 i går presenterade Alexander Bard som ny jurymedlem fortsatte han att ösa kritik över programmet.

– ”Idol” producerar karaokesångare, säger han.

Skivbolagsveteranen Pelle Lidell, 49, i all ära – men den nya ”Idol”–jurymedlem som gjorde avtryck under gårdagens pressträff var Alexander Bard, 49.

Den före detta BWO-medlemmen har jagats av TV4 ända sedan programmet hade premiär 2004. Han har alltid tackat nej – fram tills nu.

Fräscha ögon

– Jag har fått frågan i stort sett varje år. När jag hörde att Andreas skulle sluta var det som att byta stafettpinne: ”okej, då hoppar väl jag in då”, säger han.

Valet kan tyckas oväntat, med tanke på att Bard tidigare kritiserat ”Idol”. Något som han fortsatte med under gårdagen.

– Jag tittar inte på ”Idol” själv. De vill tydligen ha fräscha nya ögon i år, och det kan jag bidra med, säger Alexander Bard.

– Jag har varit skeptisk till det, jag har sagt att det är svårt att ta fram stjärnor på det sättet. Samtidigt har artister som Amanda Jenssen och Tove ( Styrke) kommit fram. Det är inte längre viktigt att vinna tävlingen, det skiter folk i. Det här är ett forum för att komma ut i branschen. Jag kommer ”boosta” någon som sjunger falskt men har en stark personlighet.

Hellre Lykke Li

Så hellre någon som Amanda Jenssen än Måns Zelmerlöw, om du får bestämma?

– Han är för mycket showartist för min smak. ”Idol” tenderar att producera karaokesångare, om man ska vara elak. De får ingen karriär sen, även om de vinner tävlingen. Bror Duktig är jag inte intresserad av. Hellre en Lykke Li än en Kevin Borg. Det kanske låter taskigt, men det är mitt jobb att vara taskig.

Behöver förnyas

Magnus Karlsson Lamm, exekutiv producent för ”Idol”, tar lätt på Bards kritik.

– De flesta i Sverige är medvetna om att man inte kan styra Alexander Bard. ”Idol” behöver alltid förnyas för att hålla uppe intresset. Jag tycker han är ett drömval.

Nygamla jurymedlemmen Laila Bagge, 38, hade inte träffat Alexander Bard förrän i går.

– Nej, det är första gången. Vi kommer nog inte alltid att tycka likadant, men det blir bra tv, säger hon.

Jon Forsling