Robinson- deltagarna i sjödrama

avKlas Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Skulle hem från festen – båten började sjunka

1 av 3 | Foto: Foto: JOSEPHINE MYHRÈN
Robinson-deltagarna Christian Ternstedt och Ellenor Pierre har kommit ombord på räddningsbåten efter resan som höll på att sluta i katastrof.

”Robinson”-deltagarnas festnatt i Ramkvilla var nära att sluta i katastrof när en överfull plastbåt började ta in vatten ute på Klockesjön.

Fem av deltagarna fick räddas ur det kalla vattnet av en förbipasserande båt.

– Vi hade tvingats simma minst 800 meter i iskallt vatten, det var mörkt och ingen flytväst, det är så folk dör på sjön, säger Josephine Myhrén.

I lördags samlades några av deltagarna från Robinson 2009 i Ramkvilla, Småland, för en natt av återträff och aktiviteter. Erik Blomqvist, 29, bor på orten och hade ordnat med boende på ett hotell och en rad aktiviteter för ”Robinson”-deltagarna – samt en stor festmiddag på kvällen vid Klockesjön.

På ena sidan sjön ligger hotellet där deltagarna bodde, och på den andra ligger området där middag och aktiviteter hölls. Vid tretiden på natten skulle de sista kvarvarande festdeltagarna Angela Monroe, Josephine Myhrén, Lukas Berglund, Christian Ternstedt, Ellenor Pierre och Angelas kompis Lance ta sig tillbaka till

hotellet från festområdet.

”Det var så dumt”

Gruppen packade på egen hand in sig i en liten motorbåt av plast och styrde ut på Klockesjön.

– Vi frös redan när vi klev i båten eftersom vi hade

badat badtunna, jag hade bara tunna kläder och båten blev överfull då vi var sex personer, det var så dumt, säger Josephine Myhrén.

Trots att vattennivån nästan gick upp till relingen på båten så fortsatte de mot

hotellet – och en bit ut på sjön fick de motorstopp.

Fick bensinstopp

Då anslöt sig en förbipasserande motorbåt med tre unga män som hade upptäckt den överfulla båten.

– Eftersom vi fått bensinstopp så skulle de bogsera in oss, så vi tog tag i relingen på den andra båten så vi kunde åka snålskjuts och slippa ro, berättar Josephine.

Då inträffade det som var nära att leda till katastrof. En av deltagarna kom av misstag åt gasspaken på räddningsbåten och båda farkosterna drog iväg med full fart. Den nedtyngda Robinson-båten började snabbt ta in vatten.

– Alla började skrika och vi fick tvärnita båten. Det blev världens panik, och bara ett par av oss hade flytväst, säger Josephine.

Samtliga deltagare fick räddas över till männens båt.

Var chockade

Efter en dryg timme ute på sjön i den kalla natten så lyckades de ta sig i land. Deltagarna var chockade och uppskakade efter händelsen – men lyckligtvis kom ingen till fysisk

skada.

– Vi hade tur. Man inser nu i efterhand att det hade kunnat gå riktigt, riktigt illa, säger Angela Monroe.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Robinson