’Det handlar om bekräftelse’

avLina Berggrén

Publicerad:
Uppdaterad:

Tuva Novotny om nya tv-serien ”183 dagar” och varför hon inte ställer upp i ”Let’s dance”

Foto: Foto: Sofia Sabel/SVT
Tuva Novotny flankerad av resten av ”183 dagar”-ensemblen: Malin Arvidsson, Ulric von der Esch, Sasha Becker och Jonatan Rodriguez.

Göteborg Tuva Novotny är tillbaka i en dramaserie om livet efter en dokusåpa. I serien ligger deltagarnas vilja att bli kända långt ifrån Tuvas egen syn på berömmelse.

– Jag skulle bli oerhört provocerad om jag blev igenkänd för något annat än mitt yrke, säger hon.

Foto: Foto: ROGER LUNDSTENTuva Novotny bor numera i
Köpenhamn. Men i februari är det premiär för hennes nya dramaserie i SVT.

Tuva Novotny, 29, är på besök i Sverige. Skådespelerskan, som slog igenom i ”Skilda världar” och sedan fick roller i filmer som ”Smala Sussie” och ”TicTac” är på kort visit. Köpenhamn är nu hemma. Där bor hon med man och barn sedan några år.

– Jag har mycket kompisar i Köpenhamn. Jag gillar staden, säger hon om valet att flytta från Sverige.

Trassliga familjeband

Hon är aktuell med dramaserien ”183 dagar”, som handlar om dokusåpor och visas på SVT i vår. Titeln syftar på antalet dagar som deltagarna i serien har levt framför kameror i ett hus av ”Big brother”-typ.

Vi får följa finalisterna efter att såpan är avgjord. Tuva spelar Emma, en tjej med trassliga familjeband och passiv inställning till livet.

– Det intressanta med henne var att undersöka varför en sådan tjej söker sig till den typen av bekräftelse som en dokusåpa kan ge, säger hon när Nöjesbladet träffar henne på ett hotell i Göteborg.

Hur var inspelningarna?

– Serien var, trots att det är ett tungt ämne, otroligt rolig att jobba med. Kanske för att vi alla är i samma ålder, och därför den typiska målgruppen för denna serie. Det gjorde att vi alla värnade om ämnets allvar.

”Lätt att avfärda”

Deltagarnas jakt på bekräftelse och drivkraften bakom beslutet att utelämna sig själv och sitt privatliv är seriens röda tråd.

Det verkar ligga mycket bakom deras val att låsa in sig i huset?

– Det skulle vara lätt att avfärda de här människorna som offer. Men herregud, man har ju hela tiden ett val att medverka i de här sammanhangen. Det som är intressant är varför man vill medverka, säger Tuva och tar en klunk ur glaset med kaffe som hon har framför sig.

Varför, tror du?

– Ytligt sett kanske någon typ av brist på självbekräftelse i det övriga livet som man i stället får av media. Det är ju bekräftelse det handlar om.

Du är ju känd?

– För mitt jobb. Kändisskapet är där för att marknadsföra projekten man jobbar med. Det är inget jag har önskat i mitt övriga liv.

Tuva väljer, tvärtemot seriens huvudpersoner, att hålla det privata livet just privat. Hon deltar aldrig i kändislivets glamourösare delar och tackar nej till premiärer och galor.

– Att bli igenkänd för att man har gjort en film är bara fantastiskt. Det betyder att någon har sett det jag gör. Det har jag inga problem med. Men jag skulle bli oerhört provocerad om jag blev igenkänd för något annat än mitt yrke.

Vad krävs för att vi skulle få se dig i till exempel ”Let´s dance”?

– Jag blev faktiskt tillfrågad av den danska versionen. Men det finns inte en cell i mig som vill göra något sådant. Jag är för nervös. Att jag som privatperson skulle sätta mig i en situation där jag måste försvara mig, det kan inte jag hantera.

Pratar inte om barnet

Du har blivit mamma?

– Jag pratar inte om det.

Jag ville fråga om det har påverkat karriären?

– Ingenting som jag pratar om, säger hon och ler ursäktande.

I ”183 dagar” söker karaktärerna bekräftelse. Vad ger dig bekräftelse?

– Min familj och mina vänner. Att veta att vi har varandra. Det är den yttersta bekräftelsen.

Publicerad: