Leif GW om ”Bäckström”: ”Den jäveln är odödlig”

Författaren om framtidsplanerna, stoppade boken – och vilken film han tjänat mest på

Det blev platt fall för den buttre polisen Evert Bäckström i Hollywood.

Men det grämer sig inte karaktärens skapare Leif GW Persson över.

– Intresset är enormt från flera olika håll. Dessutom är Bäckström är odödlig, så visst kommer det bli mer, säger han till Nöjesbladet.

Tre eller fyra projekt för film och tv. Eventuellt kan det vara ännu fler.

Sveriges mest folkkäre kriminologiske allvetare har mycket på gång.

Det har bara gått några dagar sedan beskedet att amerikanska Fox inte kommer att göra några fler säsonger av ”Backstrom”. Men trots det upptar inte den cyniska mordutredaren Evert Bäckström någon större del av Leif GW Perssons tankekraft just nu.

– Jag är inne på de sista raderna på min nya bok. Den ska in till förlaget snart, och ges ut i sommar. Så jag har fullt upp. Jag har skjutit allt annat åt sidan.

Boken som GW pratar om är ”Bombmakaren och hans kvinna”, en roman i terroristmiljö som ska lanseras i slutet av juli. Författaren är dock fåordig om handlingen.

– Det vill jag inte prata om innan den kommit ut. Men det rör sig om true crime. Det handlar om ett fall som inte är verklighet, men som skulle kunna bli det. Ibland blir det så att verkligheten överträffar dikten.

Tittarna svek

Den 30 april sändes det sista avsnittet av den första säsongen av ”Backstrom” i USA. En vecka senare stod det klart att Fox skrotar serien på grund av låga tittarsiffror.

– För mig är det ingen besvikelse. Jag är mest ledsen för deras skull. De måste ha satsat en jävla massa pengar på det, och manusförfattaren Hart Hanson har lagt ner ett jättejobb.

– Men jag står inte på bar backe för att den läggs ner. Jag klev iland där på Hollywood beach, men jag kom inte ända upp till den där skylten. Men det var en intressant erfarenhet, och det kommer en andra våg. Min agent kommer att göra ett nytt jävla varv. Folk har redan börjat ringa. Han är självsäljande, den där Bäckström.

”Bäckström är min slav”

Snart går rättigheterna till karaktären tillbaka till GW. Agenten Niclas Salomonsson har tidigare sagt till Nöjesbladet att det kan bli en ny svensk produktion med den osympatiska polisen – om upphovsmannen själv vill.

– Jag är såklart öppen för det. Jag är öppen för allt. Men exakt vad det blir kan jag inte säga nu. Kanske framstår jag som en girig jävel, men det är ingen hemlighet att amerikanarna betalar mer.

– Bäckström är min slav. Jag förfogar över honom. Anta att Hollywood ringer och vill ge mig tio miljoner dollar för att göra en ny Bäckström-serie. Om jag hellre vill att Roman Polanski ska göra det, då är det upp till mig att avgöra.

”Då och då dimper det ner pengar”

Att det kommer att bli mer Evert Bäckström i tv-rutan råder det inget tvivel om, enligt Leif GW.

– Den jäveln är odödlig. Om man lever som han gör och ändå håller sig vid liv så är man odödlig.

– Jag har tre eller fyra projekt för film och tv förutom Bäckström som är på gång i olika stadier. Om du frågar mig så kommer alla att bli av. Det vet jag av erfarenhet. Allt jag har skrivit sedan ”Grisfesten” i den vägen har blivit filmatiserat. Den kom 1978. Filmen som gjordes av den boken, ”Mannen på Mallorca”, är för övrigt den som dragit in mest stålar. Den har visats på svensk television över 100 gånger i olika kanaler. Då blir det naturligtvis slantar.

Han fortsätter:

– Då och då dimper det ner pengar för något som man inte ens minns. Det kan dyka upp en pengabunt för en tv-serie som jag inte kommer ihåg som sålts till Australien eller nått. Det är ju ganska trevligt när det  händer.

Gillar ”True detective”

Ett projekt som enligt GW är ganska långt kommet är SVT:s filmatisering av ”Den döende detektiven”. I den produktionen kommer dock inte Bäckström att vara med.

– Den är jag mer eller mindre säker på att den kommer bli av. De håller ju på att skriva manus.

Framöver är Leif GW Persson lockad av att skriva mer om verkliga kriminalfall.

– Det finns jävligt många bra fall. Problemet är faktiskt att det är för många, och jag är 70 bast. Men jag ska fortsätta ägna mig åt verkligheten. Jag är inte så lockad av att göra sådant som den där SVT-serien. ”Jordfräs”, eller vad var det den hette?

”Jordskott” kanske du tänker på?

– Just det. Jag tittade på den. Det var en kvinna som stoppade ner handen i en blomkruka, och då började hon liksom växa ihop med jorden. Jag är kanske gammaldags, men då tänkte jag ”Vad är det här?”. Men folk verkar ju gilla det.

– Men en serie som jag såg med förtjusning var ”True detective”. Storyn var inte så märkvärdig, men dialogen var fantastisk. Jag har varit ganska mycket hos polisen i USA och träffat sådana monster, de pratar precis så. Det var fenomenalt.

Publisert: