Gustaf Hammarsten

Så blir SVT:s nya deckarsatsning

Av: 

Joni Nykänen

TV

Nöjesbladet avslöjar SVT:s nya krimserie

En ny krimserie bygger en bro mellan Sverige och Frankrike i SVT.

Men medskaparen Björn Stein önskar att jämförelserna med en viss succéserie slutar där.

– Från vårt håll har vi kämpat för att inte göra "Bron" igen, säger han till Nöjesbladet.

Nöjesbladet kan avslöja att Måns Mårlind och Björn Stein gör en ny tv-serie i SVT med titeln "Midnattssol".

En samproduktion mellan två olika länder precis som "Bron", i det här fallet Sverige och Frankrike.

En fransk polis vid namn Kahina Zadi (Leïla Bekhti från "En profet") får i uppdrag att åka till Kiruna för att utreda ett bestialiskt mord på en fransk medborgare i Kirunas vildmark. Tillsammans med åklagaren Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten) inleder hon en utredning. Nya utstuderade mord begås, men duon hittar inga kopplingar mellan offren. Anders gör allt för att mordutredningen inte ska slita sönder gruvsamhället.

LÄS OCKSÅ

Recension: "Midnattssol" i SVT – kriminalhistoria som har allt

Konfronterar ursprung

I sin jakt på mördaren tvingas Kahina och Anders också konfrontera sina ursprung. Något som leder dem närmare lösningen.

– Från vårt håll har vi kämpat för att inte göra en ny ”Bron”. Vi gör allt för att hitta en helt ny värld, och det har vi gjort i Kiruna, säger medskaparen Björn Stein till Nöjesbladet.

Stein ser det som positivt att Hammarsten har erfarenheten från ”Brüno”, som var en krävande inspelning.

– Han är så orädd i ”Brüno”, vilket är fantastiskt. Det älskar man honom för. Har han gjort allt det där så vågar han göra allt det vi kräver. Det blir en tuff och hård inspelning för honom. Han kommer att få det svårt, och rollfiguren utvecklas på ett sätt som han inte kan vara beredd på, säger Stein.

Inspelning i sommar

Inspelningen börjar i Paris i slutet av juni och fortsätter i Kiruna i juli, där merparten av serien utspelar sig.

– "Midnattssol" är resultatet av ett flerårigt samarbete mellan SVT, Canal+, Nice Drama och Atlantique Productions. Det gäller att försöka hitta en berättelse som är relevant för båda kanalerna, säger Christian Wikander, programchef för drama på SVT.

”Fortfarande krim”

Att ta ett grepp där man kan involvera flera länder i finansieringen har blivit vanligare. Men Wikander poängterar att det inte räcker med en gemensam utgångspunkt för att en tv-serie ska bli av.

– I det här fallet är det både en berättelse och en tematik man inte har sett förut. Dock är det fortfarande krim. Men det finns något som är eget, inte minst på grund av Björn och Måns sätt att berätta. Det är också ovanligt att den delvis utspelar sig i samisk kultur, fortsätter Wikander.

I övriga roller ses bland andra Richard Ulfsäter, Göran Forsmark och Jessica Grabowsky.

Serien kommer att sändas i åtta avsnitt i SVT1 under hösten 2016.

Björn Stein om...

... möjligheter till internationell "hajp":

– Klart att det vore kul med internationellt intresse, även om det inte är vår initiala tanke. Tv-serier reser på ett helt annat sätt idag. Vi ser gärna att den växer i hela världen. Men det är inte där den startar. Det är en grym och bestialisk thriller där mycket skit händer. Sen om världen vill ha det blir vi väldigt glada så klart. Dum är man annars, säger han.

... paret Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten:

– Vi har specialskrivit serien för dem. De dök upp innan vi skrivit storyline. Det känns lyckosamt att det vi planerade från början faktiskt fungerar.

... Kiruna:

– Det är en mycket intressant plats, en arbetarstad som är väldigt rik. En av Sveriges rikaste kommuner som har gruvan som på sätt och vis äger hela stan. Och så ska allt flyttas. Förutom det har du en extremt karg och vacker natur. Vi hittade något som var motsatsen till "Bron". Här kan vi göra något helt annat.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

STOR GUIDE: Allt du behöver veta om ”Midnattssol”

ÄMNEN I ARTIKELN

Gustaf Hammarsten

Paris

Kiruna

SVT, Sveriges Television

Tv-serier

Göran Forsmark