Kjell Bergqvist

”Beck”-författare gör ny krimserie

Av: 

Christoffer Nilsson

TV

Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist spelar huvudrollerna i nya tv-satsningen

SVT:s nya storsatsning ­baseras på Rolf och Cilla Börjlinds roman ”Springfloden”.

Kjell Bergqvist och stjärnskottet Julia ­Ragnarsson gör huvud­rollerna, kan Nöjesbladet avslöja.

– De är som klippt och skurna för rollerna, säger SVT:s dramachef Christian Wikander.

Det är inga duvungar som skrivit manus till SVT:s nya deckare.

Rolf, 71, och Cilla Börjlind, 54, är pennorna bakom 26 ”Beck”-filmer, mini­serien ”Morden” och flera ”Arne Dahl”-filmer.

Som deckarförfattare debuterade de 2012 med kriminal­romanen ”Springfloden” som nu ska filma- tiseras av produktionsbolaget Filmlance för SVT:s räkning.

Hoppar i tiden

Handlingen i boken utspelar sig 1987 och 2011 och kretsar kring polisaspiranten som via en skoluppgift börjar nysta i ett gammalt fall och kommer då i kontakt med den hemlösa före detta mordutredare Tom Stilton.

Huvudrollerna som Stilton och görs av veteranen Kjell Bergqvist, 62, och Julia Ragnarsson, 22.

Den sistnämnda har gjort roller i ”Bron” och ”Stockholm stories” och utnämndes i fjol till ”Rising star” på Stockholms filmfestival.

”En utmaning”

– Kjell och Julia är som klippta och skurna för rollerna. Du har den här unga, ­talangfulla polisaspiranten som möter en människa som rasat igenom alla skyddsnät, som verkligen är på botten och som besitter en enorm erfarenhet. Det var en utmaning att hitta rätt skådespelare för de här två karaktärerna är så utmejslade i boken, säger SVT:s dramachef Christian Wikander.

Filmlance är även produktionsbolaget bakom ”Beck”, ”Arne Dahl” och ”Bron”.

”Långt samarbete”

– Vi på Filmlance har haft ett långt och framgångsrikt samarbete med Rolf och Cilla Börjlind, så därför är vi extra glada och stolta över att få förtroendet att även överföra deras succéroman till tv-serie, säger producenten Francy Suntinger.

”Springfloden” visas i tio avsnitt och väntas ha premiär under 2016. Utöver SVT och Filmlance är Film i Väst och Nad con samproducenter.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kjell Bergqvist

Bron

Arne Dahl