Pressades att prata om tragedierna

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Mattias Sunneborn ville att avsnittet skulle handla om idrottsliga prestationer.

Då pressades han av SVT att tala ut om sina mörka erfarenheter.

– Jag ville inte att de sakerna skulle komma fram över huvud taget, säger han.

Friidrottslivet gav ett EM-guld, ett VM-silver och 21 SM-medaljer.

Men när filmen om Mattias Sunneborns karriär rullade i SVT:s ”Mästarnas mästare” i går kände längdhopparen att fokuset hamnade på privatlivet.

Tittarna kunde bland annat se honom prata öppenhjärtigt om krogslagsmål och om sin pappas självmord.

– Jag ville inte att de sakerna skulle komma fram över huvud taget. Jag hade velat att det skulle handla om de fina minnena från karriären, säger han.

Påverkades starkt

Bara dagar innan mästarna såg filmen om Sunneborns liv hade han överrumplats av privata frågor under en obligatorisk långintervju med SVT. Förutom pappans självmord grillades han med frågor om sin omskrivna rattfylla 1995. Utfrågningen varade i två timmar.

– Det var ju inte vad jag ville prata om. Men de hade gjort sin research och ställde följdfråga efter följdfråga. Halva intervjutiden handlade om tråkiga saker. Främst om pappas självmord men också om rattfyllan. Det hade de koll på och det ville jag inte att de skulle ta upp. Efteråt var jag helt omtumlad och jag påverkades starkt känslomässigt, säger Sunneborn.

Kan du känna att du hade en naiv inställning?

– Jag kanske borde ha varit förberedd på det, men nej det känner jag inte. Om man ser på hur de andra deltagarna framställdes så handlade det nästan enbart om deras karriärer. Jag fick uppfattningen att det var betydligt mer personligt med mig, säger han.

Är inte arg

Delen om rattfyllan kom aldrig med i det färdigklippta materialet.

Mattias Sunneborn vill poängtera att han inte hyser något agg mot produktionen.

– De ringde faktiskt för ett tag sedan och frågade om det var okej att ha med delen om min pappa. Och jag svarade att det gick bra. Men på plats i Kroatien var det inte något som jag ville ta upp, säger han.

Anders Wistbacka är projektledare på SVT för ”Mästarnas mästare”.

– Just för att det är ett så känsligt ämne ville vi dubbelkolla att det var ok med honom att det visades. Vi fokuserar alltid på deltagarnas sportsliga bedrifter i filmerna, så även i Sunneborns. Men om det kan vara något som är intressant i deltagarens privatliv som har påverkat deras karriär kan vi ta upp det. Vi menar att så var fallet nu, säger han.

Publicerad: