Jenny Strömstedt leder ”Jenny Strömstedt”

TV

Nyhetsmorgons stjärna får eget tv-program

Foto: Jenny Strömstedt.

”Kvällsöppet” tar paus.

I stället leder Jenny Strömstedt, 40, ”Jenny Strömstedt”.

– Det är lite tröttsamt att skämmas över att stå med sitt namn i tablån. Jag bestämmer ju mycket över både ämnen och gäster, säger hon.

Sedan länge är Jenny och Steffo Törnquist ett etablerat programledarpar i TV4:s ”Nyhetsmorgon” på torsdags- och fredagsmorgnar.

Nu väntar mer jobb. Från och med måndag 8 oktober leder hon ett aktualitetsprogram tio veckor framåt med sändning klockan 23.00.

– Det här är så roligt att det inte gick att tacka nej till, säger hon.

Vill förnya

– TV4 vill väl förnya den sena kvällstiden på kanalen. Vi testar något nytt och fräschare, ett aktualitetsprogram där man kanske vågar låta programmets form anpassa sig lite efter vad jag tycker är roligt.

Det kommer inte alls likna ”Kvällsöppet”, som alltså tar paus. Jenny Strömstedt jämför i stället med ett program hos konkurrenterna Sveriges Television.

– ”Agendas” oberäkneliga lillasyster, det är en underdogprogramförklaring.

– Politik har sin självklara plats, absolut, men inte bara. Det privata är också politiskt, eller hur?

– Ibland kan det bli debatt, ibland samtal, vi har skapat en ”terapiring” där vi ska sitta och prata. Det är tänkt det både ska hetta till och bli ett garv och allvarligt när så krävs. Vi har en väldig frihet och jag får bestämma, det är jätteroligt.

Några drömgäster?

– Jag har massor. Allt från prins Daniel och Lotta Lundgren, till Anders Borg och Marie Göranzon. Så ska vi ha en hedersgäst i varje program, som är med och kommenterar veckan som gått.

Sänder från Los Angeles

I samband med presidentvalet i USA 6 november, kommer TV4 också att sända både Nyhetsmorgon och ”Jenny Strömstedt” från Los Angeles.

– Då gör jag Nyhetsmorgon ihop med Anders Kraft.

När Jenny Strömstedts program presenterades på TV4 Screenings på biografen Rival på torsdagsförmiddagen, där David Hellenius ledde en slags pratshow om hösten i TV 4, bestämdes namnet på programmet i allra sista stund.

– Diskussionen handlade om en känsla för hybris man kan gå in i om man bejakar det. Men jag tror det blir bra, det blir tydligt, det är jag som får bestämma.