Netflix danska ”The rain” – en tjusig och effektiv postapokalyptisk överlevnadsthriller

Publicerad:
Uppdaterad:
”The rain”.
Foto: Per Arnesen/Netflix.
”The rain”.

TV

TV-RECENSION Netflix första danska originalserie är ett lyckat giftermål mellan skandinavisk känsla och amerikanska dollar.


The rain

Netflix

Del 1-3
Av Jannik Tai Mosholt, Esben Toft Jacobsen och Christian Potalivo, med bl a Alba August, Lucas Lynggaard Tønnesen, Mikkel Følsgaard, Iben Hjejle och Johannes Kuhnke.


POSTAPOKALYPTISK THRILLER Den typiska, deppiga blågrå himmel som har hängt tung över vår del av världen i x antal serier som har exporterats under samlingsnamnet Nordic noir, är hotfullare än någonsin i "The rain". Netflix första danska originalserie utspelar sig nämligen i ett postapokalyptiskt Skandinavien där regnet dödar.
När vi först får träffa vår hjältinna Simone (Alba August) är hon en vanlig tonårstjej i skolan. Men något fruktansvärt håller på att hända, och efter en dramatisk flykt i bil tillsammans med sin familj är hon snart inlåst i en bunker, ensam med sin lillebror. Där lever de i sex års tid i skydd från det regnburna virus som slår ut stora delar av befolkningen, tills de beslutar sig för att ge sig ut i världen utanför.
Simone och Rasmus (Lucas Lynggaard Tønnesen) möts av en brutal verklighet, där Köpenhamn har blivit en spökstad, varenda vattenpöl är livsfarlig, människor har börjat bete sig som djur – och "The walking dead"-vibbarna inte går att ta miste på. De slår sig ihop med en samling andra unga (väldigt skjutglada) överlevare, med målet att hitta sin pappa (Lars Simonsen) – som jobbade som forskare för det mystiska företag som eventuellt, eller snarare troligen, hade något att göra med virusutbrottet, och därför förhoppningsvis sitter inne på svaren på de stora frågorna.
Går det att rädda världen? Finns det någon säkerhet någonstans? Och vad menade han med det han sa innan han försvann, att Rasmus var "nyckeln" till det hela?
"The rain" är överlevnadsrysare, postapokalyptiskt mysterium och dystopisk tonårsthriller i ett, och ett lyckat, visuellt mycket snyggt giftermål mellan dansk dramafiness och stora mängder Netflix-dollar.
Den som letar efter logiska luckor kan nog hitta en och annan, och den uppenbara inriktningen på den så kallade young adult-publiken lämnar de mörkaste vrårna outforskade – "The rain" är spännande nästan hela tiden men ger sig aldrig ut på speciellt explicit skräckterritorium.
Men grundidén är fiffig, utförandet tjusigt och skådespeleriet starkt (speciellt August är suverän) – och åtta avsnitt lär försvinna i ett huj.


”The rain” har premiär på Netflix den 4 maj.

Se det här också: Även Netflix första tyska originalserie – det tidshoppande mysteriet "Dark" – var en höjdare. En andra säsong kommer.


Visste du att... Netflix första svenska originalserie är på gång? Den heter "Störst av allt" och baseras på Malin Persson Giolitos kriminalroman.


Just nu... är Alba August även aktuell som Astrid Lindgren i filmen "Unga Astrid", som får svensk biopremiär till hösten.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE