Donald Trump i skottlinjen på Emmygalan

Jimmy Kimmels attack på producenten: ”Vem är skyldig till Trump-fenomenet? Den där killen”

USA:s presidentval närmar sig, och det märktes på nattens Emmygala.

Stjärnorna vilade inte på hanen och både hånade Donald Trump och hyllade Hillary Clinton.

De två presidentkandidaterna, republikanernas Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton, stod i centrum på nattens stjärnspäckade Emmygala i Los Angeles, utan att själva vara på plats. Tv-stjärnorna turades om att både hylla och håna dem, och de flesta ventilerade sina känslor kring Trump och hans famösa förslag om att bygga en mur mellan USA och Mexiko.

Satir blev dokumentär

Galans värd Jimmy Kimmel nämnde den redan i öppningsmonologen och vände sig till Mark Burnett, som producerat flera av Trumps realityserier.

– Vem är skyldig till Trump-fenomenet? Den där killen. Om Donald Trump blir vald och bygger den där muren, så är Mark Burnett den första person vi kastar över den, sade han.

Och Julia Louis-Dreyfus, som vann pris för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie ("Veep"), kommenterade den ironiskt i sitt tacktal:

– Jag vill personligen be om ursäkt för det rådande politiska klimatet. Jag tycker att "Veep" har rivit ner muren mellan humor och politik. Vår serie började som politisk satir, men nu känns den mer som en nykter dokumentär, så jag lovar verkligen att bygga upp muren igen och se till att Mexiko betalar för den, sade hon.

Aziz Ansari, som Emmyprisades för serien "Master of none", har tidigare varit öppen med sin rädsla för att Trump ska vinna valet. I sitt tacktal meddelade han sarkastiskt att han tänker rösta på Trump.

– Jag rekommenderar att vi utesluter alla muslimer och mexikaner från Emmygalan. Det skulle göra det mycket lättare för Oscarsgalan, sade han och syftade på kritiken mot bristen på mångfald under den stora filmgalan.

Hyllade Clinton

Andra valde att dissa Trump mer indirekt, genom att hylla rivalen Hillary Clinton. Som "Saturday night live"-stjärnan Kate McKinnon, som när hon tog emot priset för bästa kvinnliga biroll i en komediserie (hon parodierar just Clinton) särskilt tackade Clinton, till publikens stora jubel.

Clinton svarade med att twittra till sina närmare nio miljoner följare. "Grattis till Emmyn, Kate! är ett stort fan av dig också."

Från Donald Trumps vanligtvis väldigt aktiva Twitterkonto var det däremot knäpptyst om Emmygalan.

Sara Haldert/TT

Publisert: