Sissela Kyle

Helomvändningen – ny ’Frimans’ på gång

Av: 

Joni Nykänen

TV

Klass- och kvinnokampen kan fortsätta i SVT

Efter tre säsonger skulle serien ha varit över.

Men det kom en helomvändning – nu siktar skaparna bakom SVT:s ”Fröken Frimans krig” in sig på en fjärde säsong.

– Vi tänkte att det skulle vara slut, säger SVT-producenten Maria Nordenberg

Det finns mer att berätta om klass- och kvinnokampen under det tidiga 1900-talet.

Tittarna väntar på att få se den tredje säsongen av ”Fröken Frimans krig” som ännu inte har sänts i SVT. Tanken var att den skulle avrunda berättelsen.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att en helomvändning har ägt rum. Det jobbas på en fjärde säsong – som dock ännu inte har fått grönt ljus av SVT.

– Manusförfattaren Pernilla Oljelund skriver för fullt. Vi hoppas på inspelning nästa år och då med sändning julen 2017. Det är vår ambition och förhoppning. Vi har många historier kvar att berätta egentligen, säger Maria Nordenberg, producent på SVT.

– Vi tänkte att det var slut efter tre säsonger och tänkte inte längre. ”Fröken Frimans krig” har varit nästan för lyckosamt och stoppat andra projekt. Men alla vill fortsätta. Skådespelarna älskar ”Friman” och sina karaktärer. Detsamma gäller teamet, fortsätter Nordenberg.

”Enormt engagemang”

Manusförfattaren Pernilla Oljelund förklarar att manuset utspelar sig 1908. Alltså året innan storstrejken, som var kulmen på år av konflikter mellan arbetsgivare och arbetare.

– Det är tänkt att handla om kvinnorörelsens förhållande till arbetarrörelsen. I detta finns det också privata historier. Jag är helt enkelt inte färdig än. Det skulle vara fantastiskt med fyra säsonger. Jag känner ett enormt engagemang från alla i gänget, säger Oljelund.

Första omgången visades jul- och nyårshelgerna 2013-2014. Över 1,5 miljoner såg varje avsnitt.

– Jag tror en orsak till framgången är att serien skiljer sig från annat tv-drama. Alla andra kretsar kring girighet, egoism och våld, här handlar det om solidaritet och idealism, sa Sissela Kyle i en intervju med Nöjesbladet 2015.

Sissela Kyle spelar Dagmar Friman (bygger på verklighetens Anna Whitlock), som 1905 startade ett livsmedelskooperativ, Svenska Hem, i Stockholm ihop med några andra kvinnor, spelade av Frida Hallgren, Maria Kulle, Sofia Ledarp och Lena T Hansson.

Den tredje säsongen av ”Fröken Frimans krig” sänds julen 2016. Säsong nummer fyra väntar på klartecken från SVT.

ANNONS

Muminmuggen Fiske finns nu till ett rabatterat pris hos Nordic Nest - köp den idag!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

 PLUS:  SVT – så gick det...

Publisert:

LÄS VIDARE

22 tv-serier som får dig att må bra

ÄMNEN I ARTIKELN

Sissela Kyle

Sofia Ledarp

Fröken Frimans krig

Tv-serier