Karolina Fjellborg

TV4 har bäddat för rafflande rubriker – och ”Expeditionen” levererar direkt

Deltagarna i TV4:s ”Expeditionen”.
Deltagarna i TV4:s ”Expeditionen”.

TV-KRÖNIKA Det är inte bara jag som är cynisk. Det är TV4 också.

Efter sjösjuka, tårar och dödsångest bland kändisar till havs i Kanal 5:s ”Över Atlanten” är det nu dags för höjdsjuka, sammanbrott, köldskador, skavsår och panik bland kändisar på hög höjd i TV4:s ”Expeditionen”.

Mikael Persbrandt, Little Jinder, Sanna Kallur, Stefan Larsson, Dominika Peczynski och Nils Holmqvist ska bestiga nepalesiska Lobuche Peak – 6 119 meter över havet i hjärtat av Himalaya.

Till sin hjälp har de äventyraren Johan Ernst Nilson. En man vars stabila solbränna, (sol?)blekta slingor och många etnohalsband tydligt signalerar att här har vi en snubbe som har sett sig omkring.

Och ja, här har TV4 alltså med berått mod bäddat för rubriker av typen ”Här bryter XX ihop i tårar”, ”Kände skådisen: Jag trodde att jag skulle dö” och ”Här får XX syrgas – stort drama under tv-inspelning”.

Man behöver inte direkt vara raketforskare för att konstatera det.

Och att säga att programmet får en flygande start i kvällens premiär är kanske aningen makabert – men sant.

Den 14 april, samma dag som deltagarna ska flyga från Katmandu till Lukla Airport för att börja sitt äventyr kraschar nämligen ett plan in i en helikopter på vad som brukar kallas världens farligaste flygplats – och tre personer dör.

En tragedi som blir fokus för det första avsnittet och effektivt förmedlar det TV4 vill att vi ska veta: Det här är ingen lek utan ett äventyr på liv och död.

Är jag cynisk? Kanske, men det är tv-branschen också, så skjut inte budbäraren.

I övrigt handlar premiären mest om funderingar och förberedelser, om att känna på uppställningen och hinta om dramat som komma skall.

 

Väder-Nils verkar oroligast. Stackaren är inte bara höjdrädd och flygrädd, utan lider också av köldallergi och bacillskräck.

Peczynski är inte nödvändigtvis förberedd, men i alla fall påläst. Och dessutom den som påpekar för de andra att det är respektlöst att stå och glo på en olycksplats där människor precis har dött och deras blod nu spolas av bårar.

Kallur är klädsamt ödmjuk inför uppgiften, och säger det man som tittare tänker varje gång Nilson pratar om att de minsann kommer att få skynda sig upp till toppen nu, när starten blev försenad på grund av flygkraschen: Vore det inte bättre att flytta på hemresan?

(Fast det är klart: Då skulle det förmodligen bli färre fall av folk som klappar ihop.)

Persbrandt kommer att lacka ur på produktionen, får vi reda på i en framåtblick som gör absolut INGEN förvånad.

Larsson, regissören, känns lugn och kompetent, men verkar mest ha fått följa med för att Persbrandt ville ha med sin kompis, om jag tolkar det hela rätt.

Little Jinder är yngst. Och man kan väl säga att det märks. Bland annat när hon stressar över att expeditionskläderna är fula, eftersom det hade varit lättare att bestiga berget om hon hade haft ”feta kläder” på sig.

Ridå.

 
”Expeditionen” har premiär i TV4 den 24 oktober.

 


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE