Karolina Fjellborg

Två avhoppande programledare var knappast vad finalen behövde

Karolina Fjellborg om ”Let’s dance” sista suck för säsongen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

TV-KRÖNIKA Det har varit en hård vår för ”Let's dance”. Och när finalen av den tilltufsade säsongen äntligen skulle gå av stapeln inleddes den med: dubbla programledaravhopp.

Aj.

Efter en konstig och vingklippt, pandemipåverkad säsong – utan publik, med manfall bland deltagarna av lite olika anledningar och flera inställda program på raken – gick årets ”Let's dance” till slut i mål. Med en final som var sentimental, taggad och proffsig, och hade två starka finalister i Sussie Eriksson och John Lundvik.

Båda var bra, men någonstans vid andra dansen började det kännas som att Eriksson lyste starkare – och efter att Lundvik i sitt shownummer helt ogenerat valde att dansa till sina egna låtar kändes det som att saken var biff.
Jantelagen finns ju av en anledning. Det blir lätt odrägligt utan den.

Tilde de Paula och David Hellenius.
Tilde de Paula och David Hellenius.

Majoriteten av tittarna kände dock uppenbarligen annorlunda, eftersom Lundvik och Linn Hegdal röstades fram som vinnare.

Men den här finalen handlade inte bara, eller ens mest, om finalisterna. För redan i programmets inledning meddelade Tilde de Paula Eby och David Hellenius att de båda tänker hoppa av som programledare.

Och med tanke på vilken väloljad underhållningsmaskin ”Let's dance” faktiskt är (att man överhuvudtaget rodde ihop och fullföljde tävlingen den här våren var en bedrift), kändes det lite konstigt att man valde att släppa den bomben i ett så tidigt skede.

John Lundvik och Linn Hegdal, vinnare av ”Let’s dance” 2020.
John Lundvik och Linn Hegdal, vinnare av ”Let’s dance” 2020.

Som om den här säsongen inte redan var tillräckligt medfaren.

Dubbla programledaravhopp var knappast öppningsnumret finalen behövde.

Visst finns det andra programledare som kan ta över och kommer att vara kompetenta, men det är svårt att se vem som ska kunna fylla Hellenius skor i det här sammanhanget. Han har varit en konstant i 15 år, sedan premiären 2006, och en inte obetydlig del av programmets popularitet lär bygga på honom och hans jargong med deltagare och jurymedlemmar.

Och även om de Paula Eby inte har varit med lika länge, har hon de senaste fyra åren varit hans perfekta partner.

Det ska bli intressant att se vilka som kommer att ta över.

Det blir säkert bra.
Men den version av ”Let's dance” vi har sett i 15 års tid är slut. Och det vi precis bevittnade kändes som någonting i gränslandet mellan en säsongsfinal och ett avsked.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE