Provokativt, förtvivlat och skoningslöst mörkt drama om tonårslivet

Publicerad:
Uppdaterad:
Zendaya i ”Euphoria”.
Foto: HBO.
Zendaya i ”Euphoria”.

TV

TV-RECENSION När HBO gör tonårsdrama för första gången blir det tungt. Riktigt tungt. Och fullt av dickpicks.


Euphoria
HBO Nordic
Del 1-4
Av Sam Levinson, med bl a Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Algee Smith, Maude Apatow, Sydney Sweeney, Barbie Ferreira och Eric Dane.


TONÅRSDRAMA Man förstod ju att HBO:s första tur ut på tonårsseriemark inte skulle bli någon gemytlig Disney-historia, även om just en före detta Disney-stjärna är frontfiguren. Ändå lyckas "Euphoria" överrumpla med sin provokativa, nihilistiska och kompromisslöst deprimerande skildring av en stackars tonårsgeneration på gränsen till självförstörelse.
Jag tänker på Larry Clarks och Harmony Korines 90-talsfilm "Kids", upphöjd i kubik, när jag ser Sam Levinsons serie, som är baserad på en israelsk förlaga och följer en grupp high school-elever som snubblar fram genom en sjaskig tillvaro kantad av droger, grupptryck, förskräckligt sex, dickpicks, porr, skoningslösa sociala medier, en alarmerande obalans mellan könen, trasiga hem, och en övergripande känsla av tomhet.
En mycket skicklig Zendaya gör huvudrollen som Rue, som också är seriens berättare. En 17-åring som har tillbringat sommaren på behandlingshem efter en överdos – men inte är redo att bli drogfri utan fortsätter att döva sin ångest med kemisk hjälp.
Hennes väg från barn, fött precis efter terrorattentaten den 11 september 2001, till självdestruktiv tonåring gås igenom i det första avsnittet, och i följande delar drar Rue bakgrundshistorierna för några av de andra plågade tonåringarna i hennes närhet:

Nate (Jacob Elordi), som ser ut och beter sig som den typiske amerikanske, populäre sportkillen men släpar runt på ett tungt bagage fyllt av osäkerhet, ilska och perversa familjehemligheter.
Överviktiga, kroppsmedvetna Kat (Barbie Ferreira), som balanserar på en ruskigt tunn linje mellan bekräftelse och exploatering nätet.
Och transtjejen Jules (Hunter Schafer), som är ny i staden och vars smärtsamma förflutna har gått över i en skakig, skir existens, där hon utsätter sig för förnedrande, hårdhänta möten med äldre, homofobiska män.
"Euphoria" hade mått bra av ett uns humor eller i alla fall ett par lufthål på toppen av sin kompakta tröstlöshet – men lyckas å andra sidan med det som många serier i samma genre inte mäktar med; att ge en bild av modernt tonårsliv som känns fullständigt och brutalt ärlig.
Den vänder aldrig bort blicken.
Frågan är bara hur länge man orkar stirra ner i avgrunden.


”Euphoria” har premiär på HBO Nordic den 17 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE