Han gick från sexsymbol till att bli turistguide

40 år sedan ”Falcon Crests” tv-premiär – så gick det sedan

”Maktkamp på Falcon Crest” var sist ut av de tre stora elefanterna bland 1980-talets såpor. Både ”Dallas” och ”Dynastin” hann före. Men intrigerna på vingården i Kalifornien blev lika folkkära.

Nu har 40 år gått sedan premiären. Så gick det sedan för de älskade profilerna.

Jane Wyman som Angela Channing.
Jane Wyman som Angela Channing.

Gifte sig med en blivande president: Jane Wyman

Angela Channing drev vingården Falcon Crest med järnhand. Hennes familj fick vänja sig vid att Angela kunde offra vem som helst om det krävdes.

Jane Wyman var en filmstjärna av den gamla sorten. Hon föddes 1917 i Missouri och efter en olycklig uppväxt kom hon till Hollywood där hon så småningom skrev kontrakt med filmstudion Warner 1936. Det verkliga genombrottet kom med alkoholistklassikern ”Förspillda dagar” (1945) och insatsen som dövstumt våldtäktsoffer i ”Våld i mörker” (1948) gav henne en Oscar.

Jane Wyman på dottern Maureens begravning 2001.
Jane Wyman på dottern Maureens begravning 2001.

Wyman fortsatte få stora filmroller fram till slutet av 50-talet. Några år senare bestämde hon sig för att mer eller mindre gå i pension. Rollerna var helt enkelt inte lika bra längre och hon hade inte lust att spela kacklande kärringar i halvskräckisar, något som hade blivit en trend tack vare ”Vad hände med Baby Jane?” (1962).

20 år senare gjorde hon comeback med ”Falcon Crest” och blev en lika ikonisk skurk på tv som Larry Hagman i ”Dallas”. Insatsen gav henne en Golden Globe 1984. Men framgången kom sent i Wymans liv och mot slutet av 1980-talet fick hon svåra hälsoproblem. Hennes krånglande lever och diabetesen gjorde att hon fick läkarrådet att sluta jobba. Lösningen blev att Angela Channing fick ligga i koma under större delen av sista säsongen av ”Falcon Crest”.

Wyman gjorde en sista insats innan hon slutligen gick i pension: i ett avsnitt av ”Doktor Quinn” 1993 spelade hon Jane Seymours mamma.

Det blev fem äktenskap för Wyman. Det mest kända av dem var med Ronald Reagan. Det varade mellan 1940 och 1949, men tog slut bland annat för att de hade så olika åsikter om politik. Ironiskt nog var hon republikan och han en fackföreningsaktiv demokrat. När Reagan många år senare blev president hade han bytt ideologi och Wyman sa att hon röstade på honom.

Efter ”Falcon Crest” drog sig Wyman tillbaka, ägnade sig åt konst och undvek rampljuset. Hon fick tre barn med Reagan, men dottern Maureen dog 2001. Wyman var kry nog att gå på begravningen, men inte ex-maken Ronald som då led av alzheimers.

Jane Wyman dog 2007, 90 år gammal.


David Selby som Richard Channing.
David Selby som Richard Channing.

Slog igenom som spöke: David Selby

Tidningsmagnaten Richard Channing dök upp i seriens andra säsong och blev Angelas huvudrival genom åren. Släktbanden komplicerade saker och ting. Från början presenterades Richard som Angelas ex-makes son, men det visade sig senare att Angela var modern.

David Selby, 81, föddes i West Virginia och slog igenom som ett spöke. Hans tv-karriär bestod till stor del av såpor och en av 60-talets mest udda serier var just skräcksåpan ”Dark shadows”. 1968 fick Selby rollen som spöket Quentin Collins och behöll den fram tills seriens nedläggning 1971.

Under 70-talet fick Selby mindre roller i filmer och tv-serier. När han erbjöds ”Dallas”-spinoffen ”Knots Landing” 1979 tackade han nej, men en annan såparoll var för bra för att ignorera: den mer komplicerade Richard Channing. Selby spelade rollen i åtta år av ”Falcon Crest”.

David Selby i ett avsnitt av ”Chicago fire” 2020.
David Selby i ett avsnitt av ”Chicago fire” 2020.

Efter serien fortsatte Selby att få filmroller; en av de mest framträdande var i det romantiska dramat ”Kärlekens val” (1991) med Julia Roberts. 2012 gjorde han ett gästinhopp i Tim Burtons filmatisering av ”Dark shadows” tillsammans med andra skådespelare från originalserien och 2017 medverkade han i flera avsnitt av superhjälteserien ”Legion”.

David Selby har även skrivit mycket, poesi såväl som pjäser och böcker. Ett av hans verk, ”My shadowed past”, handlar om tiden med kultförklarade ”Dark shadows”.

Selby är gift med Chip, som han har tre barn med. Paret bor i Los Angeles där han, enligt sin hemsida, är aktiv i kyrkan.


Lorenzo Lamas som Lance Cumson.
Lorenzo Lamas som Lance Cumson.

Flyger turister som helikopterpilot: Lorenzo Lamas

Lance Cumson var Angela Channings slarver till dotterson. Hennes plan var att en dag överlämna Falcon Crest till honom, om han bara utvecklade en näsa för affärer och lyckades hålla gylfen stängd.

Lorenzo Lamas föddes i Santa Monica, rakt in i Hollywood. Hans föräldrar var de välkända skådespelarna Fernando Lamas och norskättade Arlene Dahl. Dessutom var han styvson till filmstjärnan Esther Williams, som gifte sig med Fernando efter att äktenskapet med Arlene tagit slut. Familjen var goda vänner med Angela Channing själv, Jane Wyman, och hon stod nära Lorenzo livet ut.

Lamas gick i sina föräldrars fotspår och lärde sig dessutom kampsport, något som arbetades in i rollfiguren Lance Cumson. Efter mindre tv-insatser i slutet av 70-talet (samt en roll i ”Grease”) blev han en sexsymbol världen runt i ”Falcon Crest” och blev kvar i serien till nedläggningen 1990.

Därefter specialiserade sig Lamas på att göra dåliga actionfilmer för videomarknaden, samt fick en mindre succé med serien ”Renegade” (1992–1997), som även visades på svensk tv. Han återvände till såpornas värld 2004 med en tvåårig roll i ”Glamour”. Lamas har även gjort lite teater och medverkat i realityserier, som kortlivade ”Leave it to Lamas” (2009), där tittarna följde hans och familjens struliga vardag.

Lorenzo Lamas i dag.
Lorenzo Lamas i dag.

Lamas matchar Jane Wyman i mängden äktenskap, fem stycken. Förförra sommaren förlovade han sig med Kenna Scott, enligt People. Han har sammanlagt sex barn. 2014 släppte han en biografi, ”Renegade at heart”.

Om du är sugen på att ta en flygtur med Lorenzo Lamas, 64, går det säkert att ordna. Han brukar hoppa in som helikopterpilot i Kalifornien, något han gör reklam för på Twitter.


Jane Wyman och Ana Alicia.
Jane Wyman och Ana Alicia.

Tolkade Beatles-klassiker i norsk tv: Ana Alicia

Melissa Agretti var arvtagare till en rivaliserande vingård. Genom att få Lance att gifta sig med henne hoppades Angela få kontroll även över Agrettis tillgångar. Men den opålitliga Melissa fick även ihop det med Cole Gioberti.

Ana Alicia, 65, föddes i Mexiko (som Ana Alicia Ortiz Torres), men familjen flyttade till Texas när hon var sex år gammal. Det var där hon började med teater innan hon flyttade till Los Angeles och fick en roll 1977 i såpan ”Ryan’s hope” där hon stannade i lite mer än ett år.

Efter ett antal andra tv-inhopp ersatte hon den sparkade Delores Cantú som Melissa i ”Falcon Crest” och blev liksom Lorenzo Lamas en sexsymbol som krossade hjärtan på löpande band.

Hon hoppade av serien 1988 och blev därefter flitig gästskådespelare i ett antal olika serier, däribland ”tv-maken” Lorenzo Lamas actionserie ”Renegade”.

Ana Alicia i dag.
Ana Alicia i dag.

Ana Alicia är även sångerska och sjöng vid några tillfällen i ”Falcon Crest”. 2010 syntes hon i en reklamsnutt för ett norskt tv-program där hon tolkade ”Let it be” med andra kändisar.

Hon var gift i 22 år med producenten Gary Benz och har två barn. Ana Alicia är engagerad i djurrättsfrågor och arbetar för att lyfta ett latinamerikanskt perspektiv inom film och tv, genom produktionsbolaget Quebrada som hon startat. 2018 låg hon bakom en dokumentär om Venezuelas politiska och ekonomiska kriser.


Robert Foxworth som Chase Gioberti.
Robert Foxworth som Chase Gioberti.

Blev rymdrobot i ”Transformers”-filmer: Robert Foxworth

Helyllekillen Chase Gioberti ärvde sin far Jasons mark bredvid Falcon Crest när han dog. Självklart hamnade Chase genast i konflikt med faster Angela som uppfattade honom som ett hot.

Liksom David Selby har Robert Foxworth hunnit bli 81 år. Han är född i Houston och började en karriär som teaterskådespelare innan han gled över till främst tv. Under 1970-talet var han med i allt möjligt, från obducentdeckaren ”Quincy” till den andra ”Omen”-filmen. 1978 erbjöds han rollen som JR Ewing i ”Dallas”, men tackade nej eftersom han tyckte att det var en för osympatisk typ.

Det kommer kanske inte som en överraskning då att han sa ja till att spela den betydligt beskedligare Chase i ”Falcon Crest”.

Det går rykten om att Foxworth och Jane Wyman hade en fejd. Efter sex säsonger hoppade han av. Chase försvann när hans bil körde av kajen. Kroppen hittades aldrig, vilket gjorde det möjligt för en framtida comeback. Det blev inget av med det, även om det sägs att Foxworth och seriens producenter försökte komma överens.

Robert Foxworth i dag.
Robert Foxworth i dag.

Efter ”Falcon Crest” fortsatte Foxworth ha diverse gästinhopp i tv-serier, som ”I lagens namn” och ”Six feet under”. Biobesökare som vässar öronen kanske känner igen hans röst i flera ”Transformers”-filmer, där han spelar rymdroboten Ratchet.

Foxworth har varit gift tre gånger, däribland med ”Bewitched”-stjärnan Elizabeth Montgomery, som dog av cancer 1995. Tre år senare gifte han om sig med nuvarande hustrun Stacey Thomas. Han har två barn med första frun, Marilyn.

Numera är Foxworth engagerad i teaterkedjan The Old Globe, som har sitt säte i Kalifornien.


Robert Foxworth och Susan Sullivan.
Robert Foxworth och Susan Sullivan.

Valde bort barn för karriären: Susan Sullivan

Maggie Gioberti var gift med Chase och drogs snabbt in i vingårdsintrigerna. Hon gifte senare om sig med Richard Channing.

Susan Sullivan, 78, föddes i New York där hennes teaterkarriär började bland annat med ett inhopp i en pjäs mot en då okänd Dustin Hoffman. Hennes första framgång inom tv kom med såpan ”Another world” där hon hade en stor roll i fem år.

Tack vare den tog hon steget över till större tv-serier. Sullivan medverkade i första avsnittet av ”Hulken” 1977 och nominerades till en Emmy för sjukhusserien ”Having babies”.

Liksom Ana Alicia ersatte Sullivan en annan skådespelare i sin ”Falcon Crest”-roll; Samantha Eggar hade spelat Maggie Gioberti i seriens pilotavsnitt. Sullivan blev serien trogen fram till sista säsongens första avsnitt då hennes rollfigur chockerande nog dödades. ”Falcon Crest” hade då genomgått stora förändringar och tappat många tittare, vilket ska ha lett till stort missnöje bland flera av dess stjärnor, som Sullivan och Jane Wyman.

Susan Sullivan i ”Castle”.
Susan Sullivan i ”Castle”.

Sullivan hade inga problem med att hitta jobb efter ”Falcon Crest”. 1997 hade hon en biroll i Julia Roberts-succén ”Min bästa väns bröllop” och samma år fick hon rollen som överklassmamman Kitty i komediserien ”Dharma & Greg”. Hon nominerades till en Golden Globe och spelade Kitty i fem år. Hon hade även återkommande roller i dramakomediserien ”Castle” (2009–2016) och ”The Kominsky method” mot Michael Douglas.

På 60-talet dejtade hon Cary Grant en kort tid, men sedan 1980-talet är hon ihop med psykologen Connell Cowan som hon träffade under inspelningarna av ”Falcon Crest”. Paret bor i Los Angeles. Sullivan valde bort barn och fokuserade på karriären, men är styvmor åt Cowans två söner från ett tidigare förhållande.


William R Moses som Cole Gioberti.
William R Moses som Cole Gioberti.

Spelar samma roll som ”MacGyver”: William R Moses

Om Chase var en helyllekille fungerade även hans son Cole som en snäll kontrast till intrigerande Lance. Självklart blev de rivaler om Melissa.

I dag är William R Moses 63 år gammal. Han är född i Los Angeles och var blott 22 när han slog igenom som Cole i ”Falcon Crest”. Moses stannade i serien till 1986.

Därefter väntade Perry Mason. Moses spelade en yngre kollega till Raymond Burrs legendariske advokat i sammanlagt 17 ”Perry Mason”-filmer, med början 1989. Han hade även en roll i filmen ”Tre tjejer” (1988) mot Julia Roberts och medverkade i första säsongen av ”Melrose Place”.

William R Moses i ”General hospital”.
William R Moses i ”General hospital”.

Det senaste projektet? Evighetssåpan ”General hospital” där han i november 2022 fick rollen som doktor Jeff Webber. Seriens mest långlivade fans minns att rollfiguren en gång spelades av MacGyver själv, Richard Dean Anderson, men det var på 70-talet.

Moses var gift med kollegan Tracy Nelson, men de skilde sig 1997. Några år senare gifte han sig med nuvarande hustrun Sarah. Han har två döttrar, Grace och Remington Elizabeth. Det där ”R:et” i William R Moses? Visst står det för Remington.


Margaret Ladd och Jane Wyman.
Margaret Ladd och Jane Wyman.

Broadway, Woody Allen och psykpatienter: Margaret Ladd

Angelas olycksaliga dotter Emma råkade orsaka sin morbror Jason Giobertis död. Det skulle inte bli enda gången som den labila Emma råkade ställa till det.

Margaret Ladd, 80, föddes i Rhode Island och har liksom många andra ”Falcon Crest”-stjärnor ett förflutet i tidigare såpor. Det varvade hon med Broadwaypjäser och filmer, som Robert Altmans ”Oh, vilket bröllop!” (1978).

Hennes mest berömda skådespelargärning är ”Falcon Crest” där hon spelade knasiga Emma Channing från seriens början till slut. Kanske började folk förväxla henne med rollen, för det hände inte så mycket karriärmässigt efter det, om man bortser från en roll i Woody Allens tv-serie ”Crisis in six scenes” (2016).

Margaret Ladd i dag.
Margaret Ladd i dag.

Ladd är gift med pjäsförfattaren Lyle Kessler och de har tvillingar, Katherine och Michael.

Ladd och Kessler har hyllats för en workshop som de startade i Los Angeles där skådespelare, regissörer och pjäsförfattare arbetar fram verk som sedan framförs av krigsveteraner, psykpatienter och andra utsatta personer. 1998 vann de ett pris för det arbetet.


Abby Dalton och Jane Wyman.
Abby Dalton och Jane Wyman.

Hennes dotter gifte sig med Lorenzo Lamas: Abby Dalton

Julia Cumson är syster till Emma, men betydligt skarpare. Hon arbetar som Falcon Crests främsta vinmakare och är mamma till Lance. Hennes öde blev minst sagt spektakulärt.

Abby Dalton föddes i Las Vegas 1932 och var först modell och dansare. Skådespelarkarriären inleddes på 50-talet. Hon kunde sedermera skryta om att Clint Eastwood och James Garner hade slagits om henne i ett avsnitt av västernklassikern ”Maverick” 1958.

Det skulle bli fler västernserier för Dalton (och några filmer av skräpkungen Roger Corman), men hon Emmynominerades för något annat, ”Hennesey” (1959–1962), där hon spelade sjuksköterska.

Rollen som Julia Cumson blev något att bita i. Till en början framstod hon som kylig och resonlig, ofta i konflikt med sin mor Angela. I slutet av andra säsongen visade det sig att det var hon som hade mördat Melissas pappa Carlo, för att skydda Falcon Crest. Hon låstes in på mentalsjukhus, men rymde för att ta livet även av Angela. Det lyckades hon inte med och efter mycket kalabalik gick hon i kloster – och blev dessutom blind efter en jordbävning.

Dalton lämnade ”Falcon Crest” 1986 och gjorde som många andra såpakollegor: gästinhopp i populära serier som ”Mord och inga visor”. Hon gifte och skilde sig med två män, däribland jazzmusikern Joe Mondragon.

Äktenskapet med Jack Smith gav tre barn, däribland Kathleen Kinmont, som också blev skådespelare och var gift i fyra år med Daltons son i ”Falcon Crest”, Lorenzo Lamas.

Dalton dog i Los Angeles 2020 efter en längre tids sjukdom. Hon blev 88 år.


Jane Wyman och Chao-Li Chi.
Jane Wyman och Chao-Li Chi.

Flydde från Kina när Japan invaderade: Chao-Li Chi

Den mest osynlige men ändå klart minnesvärde ”Falcon Crest”-veteranen var Chao-Li, Angelas chaufför och livvakt som var den perfekte tjänaren: tystlåten och lojal.

Chao-Li Chi (Ji), som även hade det namnet i ”Falcon Crest”, föddes i Kina 1927. Tolv år senare flydde hans familj till New York när japanerna invaderade Kina. Han blev både dansare och skådespelare och samarbetade flitigt med den experimentella filmskaparen och koreografen Maya Deren från 40-talet.

1975 flyttade Chi till Los Angeles där han grundade ett religiöst kinesiskt institut som fortfarande är verksamt. Han fick småroller i många olika filmer och tv-serier, däribland ”M*A*S*H”, ”Big trouble in Little China” och ”Wedding crashers”, men störst intryck gjorde han i ”Falcon Crest”. Han blev erkänd som en av få skådespelare med kinesisk bakgrund som nådde framgångar i Hollywood.

Chis bröder återvände till Kina och blev berömda i helt andra yrken. Ji Chaozhu blev diplomat och Maos engelske tolk. Han hade många tunga uppdrag och var en av centralfigurerna bakom Richard Nixons historiska besök till Kina 1972. Mot slutet av karriären var han högt uppsatt inom FN. En annan bror, Ji Chaoding, blev framstående ekonom och historiker.

Chao-Li Chi dog i Granada Hills i Kalifornien 2010, 83 år gammal. Han efterlämnade hustrun Gan-Li och två barn.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook och följa oss på Instagram och Twitter för nyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN