Alexej Manvelov

Alexej Manvelov i ”Innan vi dör”: Polisen trodde jag var efterlyst

Spelar skurk i SVT:s succéserie: ”Häromdagen ville sex personer ta selfies med mig”

Av: 

Jan-Olov Andersson

TV

En miljonpublik har följt spännande SVT-serien ”Innan vi dör”, sista avsnittet på söndag.
Alexej Manvelov, 34, har plötsligt blivit kändis.
– Efter avsnitt sju exploderade det på Facebook och Instagram. Häromdagen var det fem, sex personer som ville ta selfies med mig. Men det är bara kul, säger han.

Det kan ha sina sidor att vara liksom lite grann känd från tv också.
– Jag har blivit stoppad av en polis, hon var helt säker på att jag var efterlyst. Jag känner igen dig från foton, sa hon. Hon hade sett ”Beck: Invasionen” där jag spelar en flykting, misstänkt för mord, och filmpoliserna springer runt med foton på mig, berättar Alexej Manvelov och skrattar.

”Skitintressant”

Alexej Manvelov.

I tv-serien spelar han Davor, kroatisk krogägare och ledare för ett gangsterimperium som utmanar mc-gängen.
– Han drivs av makt. Som alla… Det kommer ju fram i ett tidigt avsnitt att han är homosexuell i smyg. När de går ut på klubb och är offentliga tar han en risk och det går ganska illa. Konflikten i hans identitet, där han vill vara en vanlig kille och träffa vänner, samtidigt som han är gangster som ingen får närma sig, de grejerna är skitintressanta att gestalta.
Producenten Marianne Nordenberg hade fastnat för honom i ett Arne Dahl-avsnitt där Alexej spelade rysk bankrånare. Synd att han inte är svensk, hade hon tänkt. Men det var han ju numera, också.

Moskva till Ljungsbro

Född och uppvuxen i Moskva - mamma är ryska, pappa är kurd, från Syrien - växte Alexej sedan upp i Östergötland. Först i Ljungsbro, känd som Cloettas hemort. Sedan Linköping.
– Det är klart jag ville flytta till Karlsson på takets hemland. Det är ett mysterium för alla ryssar att Pippi är populärare i Astrid Lindgrens hemland.
– Först var det tufft. Invandrarna kunde räknas på ena handens fingrar. Det var rasism och mobbning. Det gäller att inte låta sig hämmas av det. Det blev bättre när jag började komma upp i ålder.
Han skaffade sig utbildning inom byggnadsbranschen och jobbade där, men för åtta år sedan flyttade han till Stockholm för att förverkliga skådespelardrömmen. Efter flera års slit med auditions och fria teatergrupper, har han nu kunnat leva på skådespeleriet under några år.

GW-serie och ”Jordskott”

Framtiden?
– Jag är med i en miniserie med Rolf Lassgård, den sista efter Leif GW Perssons böcker. Och lite grann i andra säsongen av ”Jordskott” som spelas in just nu. Något lite större får vi vänta på, det kommer nog.

Adam Pålsson och Alexej Manvelov.

Alexej Manvelov om…

Alexej Manvelov.

… att bli ”starstruck” inför folk han har jobbat med:

Marie Richardsson.

– Det är klart man har blivit. Men man kan kan inte tänka Shit, Rolf Lassgård står framför mig. Vördnaden och respekten får inte ta över när man ska jobba ihop.

… vilka kollegor man lär sig saker av:

– Alla, även dåliga skådespelare, vad man inte ska göra. Men i samband med Dramaten-uppsättningen av ”Idioten” tappade jag text och fick panik. Då gav Marie Richardson ett handfast tips som har hjälpt mig sedan dess.

… vad han vill se mer av i svensk dramatik:

– Varför gör vi inte fler historiska epos? Vi skulle kunna göra storslagna historier om Gustav Vasa, Karl XII, drottning Kristina. Vad fan, vi kör, det vore asfett.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

LÄS OCKSÅ

Recension: "Innan vi dör" i SVT är en blandad påse

Publisert:

LÄS VIDARE

50 färska tv-serier att streama i vår

ÄMNEN I ARTIKELN

Alexej Manvelov

Innan vi dör (tv-program)

Rolf Lassgård

Arne Dahl

Marie Richardson

Jordskott

Dramaten