Överlevde flygolycka – träffar medium för att ta reda på varför

1 av 4 | Foto: Sofia Nahringbauer
Ulrika och Anders Staaf överlevde flygkraschen.

avAgnes Aronsson

TV

Anders och Ulrika var med i en av Sveriges mest omtalade flygkrascher.

De klarade sig oskadda – och är nu med i ”Räddad av änglar” för att få klarhet i hur de kunde överleva.

– Efteråt så var jag väldigt chockad, säger Ulrika om mötet med mediumet Birkan Tore.

Under en veckas tid hade Ulrika Staaf, 53, känt obehag inför semestern som hon skulle åka på tillsammans med sin man Anders Staaf, 53.

– Jag har aldrig känt någon oro innan, och jag har rest otroligt mycket. Det är klart vi skulle åka, jag fick ta min oro och strunta i den, säger hon till Nöjesbladet.

Även parets föräldrar kände på sig att något riktigt otäckt skulle hända och hade svårt att sova natten innan olyckan. Trots att Ulrikas pappa är pilot kunde han inte komma till ro.

– Min pappa hade varit vaken hela natten och gått runt och varit orolig. Han har jätteflygvana och 36 000 flygtimmar bakom sig. Han visste inte varför han var orolig, säger Ulrika Staaf.

Gottröraolyckan

Trots obehaget klev paret ombord på passagerarplanet i mellandagarna 1991, tillsammans med 127 andra personer. Planet lyfte från Arlanda och hade destination Warszawa, men strax efter starten kom det in is i motorerna. Båda motorerna la av. Piloterna tvingades göra en nödlandning, och planet kraschade på ett fält i Gottröra och bröts i tre delar. Det tog 45 minuter innan informationen kom ut om att planet hade försvunnit från radarn, berättar Ulrika Staaf. Hela Sverige satt som på nålar.

– Våra föräldrar visste att vi var med men de visste inte hur de hade gått, säger Anders Staaf.

Aftonbladet var snabbt på plats och lånade ut en telefon så att passagerarna kunde ringa hem till sina anhöriga och berätta att de var oskadda, berättar paret.

– Sedan kom nästa rapport och det var att nio överlevande hade kravlat sig ut ur planet, så det var det föräldrarna visste när vi ringde, att vi antagligen hade dött, säger Ulrika Staaf.

129 överlevande

Men de hade inte dött. Alla 129 personer ombord överlevde och Gottröraolyckan har sedan dess kallats för julmiraklet i Gottröra. Aftonbladets fotograf tog fotot som snabbt spreds över världen, där Ulrika Staaf står inlindad i en gul filt och paret kysser varandra.

I dagens avsnitt av ”Räddad av änglar” i Sjuan träffar paret mediumet Birkan Tore, och han ger sin syn på hur de mirakulöst kunde överleva kraschen. Enligt honom har alla människor minst två skyddsänglar, som vakade över dem den där vinterdagen.

– Efteråt så var jag väldigt chockad. Det var tre, fyra saker som han omöjligt kunde veta innan och som man knappt har berättat för någon, och som man kanske inte ens har tänkt så mycket på efteråt heller, säger Ulrika Staaf.

– Han ser ju, jag är helt hundra på det, absolut. Jag tror att det finns någonting som en del har förmågan att se. Det vet jag att det finns, säger Anders Staaf.

”Jag lyssnar på dig nu”

Mediumet Birkan Tore kunde snabbt känna av att Ulrika Staaf har mediala förmågor. Hon har flera gånger genom sitt liv haft föraningar om att saker ska hända.

– Han sa direkt att ”jag ska skola upp dig”, men jag kände bara nej, jag vill inte det. Jag känner att jag inte vill bli en sådan speciell person, säger hon.

Däremot har hon börjar lyssna på sig själv på ett annat sätt, och tar det hon känner på allvar.

– Jag har haft så mycket fel i vissa grejer som jag har sagt, så jag lyssnar på dig nu, säger Anders Staaf till sin fru.

Ulrika Staaf tror att både djur och människor har föraningar om vad som ska hända, och att det inte är någon speciell egenskap som bara hon och ett fåtal andra har.

– Jag tror att djur har det här, men vi är så logiska. Titta innan tsunamin 2004, det var inte ett enda djur i närheten. Alla hade stuckit. Det är klart att vi också känner på oss saker egentligen, det är bara att vi lyssnar inte på det. Vi ska bara vara logiska hela tiden, säger hon.

”Räddad av änglar” sänds på onsdagar i Sjuan klockan 21.00.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4