Mejla

Karolina Fjellborg

”The island” – nu i harmlös svensk kändisversion

”The island Sverige”.
”The island Sverige”.

TV

TV-KRÖNIKA Bear Grylls överlevnadsreality ”The island”, som har anklagats för allt från sexism till fejkande och slakt av utrotningshotad krokodil – har kommit till Sverige. Med alla kontroversiella kanter bortslipade.

En grupp män dumpas på en öde ö, där de ska klara sig i en månad, utrustade med inte mycket mer än sina egna initiativförmågor.

Det var där den brittiska realityserien ”The island with Bear Grylls” började 2014. Som ett socialt experiment där äventyraren och affärsmannen Grylls ville testa hur det stod till med maskuliniteten. Hur kapabel är egentligen den moderne mannen, när han bara har sin hjärna och sina nävar att förlita sig på? Kan han hitta tillbaka till urtida instinkter för att överleva?

Programmet anklagades dock för att vara sexistiskt, eftersom bara män fick vara med.

Och medan det visserligen var själva poängen, justerades upplägget, och under kommande säsonger provades lite olika konstellationer; män på en ö och kvinnor på en annan, yngre mot äldre, låginkomsttagare mot höginkomsttagare…

Man får antagligen inte säga det, men samtliga tvivelaktiga varianter ovan hade förmodligen varit intressantare att se i svensk tappning, än den kritiksäkrade men också rätt intetsägande modell som nu har premiär på Discovery+ och i Kanal 5.

”The island Sverige” är snarare den svenska motsvarigheten till spinoffserien ”Celebrity island with Bear Grylls”, med kända deltagare och en nedbantad prövning på 14 dygn. 

”The island Sverige”.

Åtta kända människor ska överleva på en ö utanför Panama, utan bekvämligheter och förnödenheter. För att lyckas måste de hjälpa varandra och samarbeta. Och det medföljande kamerateamet lever under samma förutsättningar. Det finns inga tävlingsmoment och ingen röstas ut.

Det finns ingenting att bli upprörd över alltså. (I alla fall inte än så länge.) Men det är inte heller glasklart varför man ska titta.

Vi har redan sett kändisar på stränder, i djungeln, på hav och på berg. Vi har redan sett dem hungriga och törstiga och trötta och sjuka och stuckna. Rädda och kalla och varma och blöta.

Därför hänger egentligen det mesta på castingen. 

Thomas Wassberg.
Maria Montazami.

Och än så länge är ”The islands” starkaste kort (utöver det naturliga tv-geniet Maria Montazami, som sätter en tofsprydd guldkant på allt hon är med i) den bromance mellan Thomas Wassberg och ”Leif & Billy”-komikern Klas Eriksson som börjar ta form i de första avsnitten.

Åtminstone från Erikssons sida. 

Att se honom ta rygg på skidlegendaren är som att se en pojke följa efter sin trygga, starka pappa. 

Det är fint. 

Men det hade fortfarande varit roligare om Discovery Networks Sweden hade vågat tänja lite på realitygränserna.

Även om det hade inneburit, säg 14 tuffa dygn, i en skitstorm.

 
”The island Sverige” har premiär i Kanal 5 och på Discovery+ den 10 februari.

ANNONS

Fynda produkter från IDUN Minerals! Just nu 20% rabatt på populär makeup, hudvård och hårvård.

Extern länk från Apohem

Köp här!

Djurliv på ön i ”The Island”

Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

LÄS VIDARE

30 tv-serier att streama i sommar – missa inte guldkornen

ÄMNEN I ARTIKELN

Bear Grylls

Maria Montazami

Thomas Wassberg

Tv-krönika

Discovery Networks Sweden

The Island (tv-program)