Stilren, spännande och rykande aktuell återkomst för ”Borgen”

”Borgen – riket, makten och äran”.
”Borgen – riket, makten och äran”.

TV-RECENSION Danska ”Borgen” är tillbaka efter nio år.

Lika bra som förr.

Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus

Borgen – riket, makten och äran

Säsong 4

Av Adam Price, med bl a Sidse Babett Knudsen, Birgitte Hjort Sørensen, Mikkel Boe Følsgaard, Nivi Pedersen, Svend Hardenberg, Lucas Lynggaard Tønnesen, Özlem Saglanmak, Simon Bennebjerg, Johanne Louise Schmidt, Magnus Millang, Søren Malling, Lars Mikkelsen.


POLITISKT DRAMA Adam Prices hyllade politiska drama ”Borgen”, som rullade 2010-2013, är efter nio år tillbaka med en fjärde säsong, som är en samproduktion mellan Netflix och danska DR. 

Och medan en del är sig likt, är mycket det inte.

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen), som en gång var Danmarks första kvinnliga statsminister, är nu utrikesminister, i en regering ledd av en ny, yngre kvinnlig statsminister (Johanne Louise Schmidt) med vilken Birgitte har ett samarbete modell kyligare.

Och ännu frostigare blir det när en enorm oljefyndighet hittas på Grönland, och Birgitte börjar köra sitt eget race i en geopolitisk fråga som är stor nog att rymma flera stekheta potatisar: klimatpolitiken, säkerhetspolitiken, hotet från Ryssland, maktspelet i Arktis och frågan om grönländsk självständighet.

Det handlar om en situation där Danmark både har och inte har makt, som å ena sidan en kolonialherre och å andra sidan ett litet land i kläm mellan jättarna Ryssland, USA och Kina. Och Birgitte blir hårt ansatt från olika håll, medan hon börjar bete sig allt mer maktfullkomligt genom att göra politiska eftergifter och u-svängar, mörka information, och svika ideal.

Hon kör över till och med över sin egen, klimataktivistiska son (Lucas Lynggaard Tønnesen) på bästa sändningstid. 

Samtidigt, på TV1:s nyhetsredaktion, har Birgittes före detta pressekreterare, journalisten Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), problem med sitt nya chefsskap i en arbetskultur som har förändrat sig. Medarbetare som känner sig förorättade, och indignerade, hatfulla Instagram-påhopp väntar runt varje hörn, och särskilt ett nyhetsankare (Özlem Saglanmak) ägnar sig helhjärtat åt att nöta ner henne med en konstant kränkt uppsyn som bara en mor kan älska.

Søren Malling och Lars Mikkelsen repriserar sina roller från originalserien. Mikkel Boe Følsgaard och Svend Hardenberg sköter förhandlingarna på Grönland som Birgittes nyutnämnde arktiska ambassadör respektive Grönlands trilske råvaru- och utrikesminister. Och Simon Bennebjerg och Magnus Millang har båda ett fint samspel med Knudsen som ministersekreterare och departementschef. 

Men den här säsongen är, mer än någon av de tidigare, kvinnornas show. Och att släppa fram Birgittes mörkare sidor tjänar serien väl – precis som fokuset på en enda, längre historia och valet av den arktiska regionen som katalysator för den.

En stilren, spännande, högaktuell och imponerande komplex återkomst, om makt som korrumperar och politikens inneboende fulspel.


”Borgen – riket, makten och äran” har premiär på Netflix den 14 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE