Snälla kriminella i en tjuvhistoria med ärligt uppsåt

Så bra är årets julkalender ”En hederlig jul med Knyckertz”

”En hederlig jul med Knyckertz”.
”En hederlig jul med Knyckertz”.

TV-RECENSION Oroa er inte för det kriminella anslaget, föräldrar. Årets julkalender är en snäll historia i maklig takt, om vikten av att gå sin egen väg och bli accepterad för den man är. 

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

En hederlig jul med Knyckertz 

SVT

24 delar

Av Anders Sparring, med bl a Gizem Erdogan, David Sundin, Axel Adelöw, Paloma Grandin, Claes Malmberg, Vanna Rosenberg, Filip Berg, Gunnel Fred, Julia Dufvenius, Peter Apelgren.


JULKALENDER Om att känna att man inte passar in i sin egen familj. Om att inte leva upp till sina föräldrars förväntningar. Om att våga gå sin egen väg. Om att tvingas hantera omgivningens fördomar. Och om att behöva bli accepterad för den man är.

Årets julkalender, som är baserad på barnböckerna om familjen Knyckertz och skriven av författaren Anders Sparring själv, må kretsa kring en sorts tvärtom-familj, där stölder och lögner applåderas och hederlighet är ett skällsord. Men dess teman och budskap är ärbara, uppriktiga och relaterbara för alla.

Familjen Knyckertz, med den rätt hårdnackade mamman Fia (Gizem Erdogan) och den mjukare pappan Bove (David Sundin) i spetsen, har kriminaliteten i blodet, och framför allt Fia romantiserar sin släkts forna storhetsår i mästertjuvsbranschen. 

Och åtminstone ett av sina barn har hon fostrat väl. Lilla Kriminellen (Paloma Grandin) går i mammas fotspår; hon snor saker, förbereder en fritagning från det lokala fängelset utan problem, och önskar sig ett knippe dynamit i julklapp.

Men storebror Ture (Axel Adelöw) är annorlunda. Han har inte ett olagligt ben i kroppen, och kan inte ens dra en vit lögn utan att få skamhicka.

Och nu, när det börjar lacka mot jul och hans mormor Stulia (Gunnel Fred) snart ska få komma ut ur finkan, är det enda han önskar sig en hederlig familjejul.

Hans mamma däremot, bryr sig mest om att omvända Ture – och lägga vantarna på den dyrbara julstjärnan Rosen från Sinai, som har varit försvunnen i 100 år men nu finns till beskådan i stadens kyrka.

Kommer Ture att få fira jul med sin familj, eller kommer de att hamna bakom galler? Och tänker de låta Ture vara Ture?

”En hederlig jul med Knyckertz” är en snäll och mysig, om också lite maklig, julkalender, som inte lär få en plats bland de allra folkligaste favoriterna, men har ett stort hjärta, en rar protagonist, ett mysterium som måste lösas, ett barnvänligt sinne för humor, och välkända skådespelare i lite lagom knasiga biroller.

Som Claes Malmberg och Filip Berg som väldigt omaka poliser, Vanna Rosenberg som narcissistisk biskop, Peter Apelgren som en affärsinnehavare som hatar att sälja saker och Julia Dufvenius som förhatlig anstaltschef.

Och ja, det finns snö.

Även om den väl inte ser helt äkta ut...


”En hederlig jul med Knyckertz” har premiär i SVT den 1 december.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE