Scorsese är rå i kanterna

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödspolarna

Martin Scorseses genombrottsfilm, som också starkt bidrog till att Robert De Niro och Harvey Keitel fick fart på sina karriärer.

De Niro var 30 år, detta var den första av vad som skulle bli många fler filmer med regissören.

Keitel var 34 år och hade redan jobbat en gång med Scorsese, i hans debutfilm fem år tidigare, ”Who’s that knocking on my door?”.

”Dödspolarna” handlar om några av de unga män som Scorsese som liten grabb iakttog i kvarteren där han växte upp, Little Italy på Manhattans sydöstra sida.

Johnny Boy (De Niro) och Charlie (Keitel) driver omkring och försörjer sig på småbrott.

Den förstnämnde är lite småknäpp och väldigt ansvarslös och Charlie får rådet av sin ”gudfader” att spola både sin kompis Johnny Boy och flickvännen Teresa (Amy Robinson).

Hon är för övrigt kusin till Johnny Boy och Charlie har enorma skuldkänslor för att han inte har vågat tala om för sin bästis att han har ihop det med hans kusin.

Över huvud taget handlar det mycket om skuldkänslor. Redan i inledningsscenerna säger Scorsese själv (som berättarröst över en svart bild) några av filmens nyckelrepliker:

You don’t make up for your sins in church. You do it in the streets. You do it at home. All the rest is bullshit and you know it.

Generellt sett är nog det här en film som griper tag mer om man har vuxit upp som katolik.

”Dödspolarna” är både välskriven och välspelad, men samtidigt lite rå i kanterna och med en del svackor, och alltså inte alls så ”perfekt” som senare Scorsese-filmer. (Mean streets, 1973)

SVT 2 21.15

Den sista föreställningen

Peter Bogdanovichs suveräna skildring om livet i en småstadshåla i Texas, med Jeff Bridges, Timothy Bottoms och Cybill Shepherd.

Filmen bygger på Larry McMurtrys roman, fick åtta Oscarsnomineringar och vann i två klasser, manlig och kvinnlig biroll, Ben Johnson (1918–1996) och Cloris Leachman.

Regissören och Shepherd blev ihop under inspelningen. Sedan försökte han lansera henne i ett antal kalkonfilmer tills paret gick skilda vägar. (The Last picture show, 1971)

TV 1000 Cinema 11.00

Cutthroat Island

Finländske regissören Renny Harlins piratäventyr med dåvarande hustrun Geena Davis i huvudrollen blev ett av filmhistoriens största ekonomiska fiaskon. Kostade uppåt en miljard kronor och spelade bara in någon tiondel av den summan.

Så dålig är faktiskt inte filmen. ”Bara” en gammaldags sjörövarhistoria med snyggt gjorda actionscener men rätt töntig intrig och en blek Matthew Modine i den manliga huvudrollen.

Efter ytterligare en film tillsammans, ”Long kiss goodnight”, tog även kärleken mellan Harlin och Davis slut. (1995)

TV 4 21.00

Scarface

Brian De Palmas våldsamma gangsterfilm med kultrykte. Al Pacino spelar den kokainsniffande knarkkungen Tony Montana, en av de många exilkubaner som har bosatt sig i Miami. Michelle Pfeiffer, i en tidig roll. Kultfakta: Ordet ”fuck” sägs 206 gånger i filmen, vilket var nytt rekord. (1983)

TV 3 23.55

Sleep with me

En underhållande kärlekstriangel och romantisk komedi. Som en lite svartare version av ”Fyra bröllop och en begravning”, men lika rolig. (1994)

TV 4 23.30

Publicerad: