TV3-modellen blev utnyttjad sexuellt – av familjens kompis

Top models Sebastian Lysén om övergreppen som barn

”Top model”-deltagaren Sebastian Lysén var åtta år när övergreppen började.

Nu vill han att du läser hans berättelse, och slutar vara tyst.

– Skammen var det värsta. Jag vill att varenda jävla en ska veta, säger han.

Sebastian Lysén, 22, tävlar om att bli ”Top model Sverige” i TV3-programmet. Han bor i Stockholm, jobbar hårt och mår bra. Men det som hände försvinner aldrig.

I ett och ett halvt år blev han sexuellt utnyttjad av en vuxen familjevän. Sebastian Lysén var åtta år, hans mamma och pappa hade skilt sig, och familjevännen flyttade in i huset pappan bodde i.

– Det var mycket stök hemma. Och den här personen bekräftade mig på ett sätt som mina föräldrar inte hann, säger han.

”Berättade inte för någon”

Till en början gick det alla obemärkt förbi, trots att Sebastian Lysén tillbringade mycket tid med familjevännen. I utbyte mot sexuella tjänster fick han gå på bio, köpa godis eller kanske åka på en liten resa.

– Jag byggde upp ett beroende. Han blev en tillhörighet för mig och jag förstod inte vad vi gjorde. Jag blev introvert och berättade det inte för någon. Det var vår hemlighet, säger han.

Men hemligheten avtäcktes och övergreppen fick ett slut.

Sebastian Lysén mamma slog larm, familjevännen dömdes till fängelsestraff och Sebastian började gå i terapi. Då kom skriken och gråten.

– Jag förstod inte vad som hände. Jag såg mig inte som ett offer. Mer skuld. Som att jag drog skam över hela min familj, säger Sebastian Lysén.

”Var jag som blivit utsatt”

Terapin hjälpte inte. Han drömde mardrömmar och vaknade kallsvettig. Sebastians mamma förde anteckningar över sonens beteende ”vaknar med ångest”, ”kan inte sova, gråter”.

– Sedan började jag gå i specialterapi i Stockholm. Jag fick lära mig att det var jag som blivit utsatt, och att jag måste bearbeta det, säger han.

Under hela mellan-, högstadiet och gymnasiet var han ständigt rädd för att hemligheten skulle komma ut.

– Jag sa till mina syskon, om ni berättar för någon tar jag livet av mig. Jag tvingade min tvillingsyster att ljuga, säger han.

”Så jävla viktigt att öppna käften”

Efter studenten flyttade Sebastian Lysén från hemstaden. Pratade ut med sin syster och började skriva på en bok. Han satte sig på balkongen, läste igenom domarna och mammas 14 år gamla anteckningar. Han vill berätta, för ”veranda jävla en”, men många vänner och flera familjemedlemmar vet fortfarande ingenting.

– Det är svårt att prata om, för det är liksom det värsta som kan hända ett barn. Just därför är det så jävla viktigt att våga öppna käften, och sluta se dem som varit med om det här som offer. Se styrkan vi har, vi övervann det, säger han.

Den styrkan kommer att ta Sebastian Lysén långt. Han vet det.

– Jag är så driven. Jag ska fan ha en egen familj, en snygg karl och barn. Det ska bli ett bra liv jag kan vara stolt över, säger han.

Publisert: