”Jag avskydde mig själv”

avYlva Niklasson

TV

Tony Irving hann inte ta ett sista farväl av sin mormor – då brakade allt samman: Jag hamnade i en livskris

”Säsong fyra tappade jag tändningen. Flera fredagar ville jag inte ens åka dit”, säger Tony Irving om juryjobbet.

Han fanns inte där när hans mormor dog. Han hann inte med sitt hjärteprojekt, dansskolorna. Och kändisskapet gjorde det omöjligt att finna kärlek.

”Let’s dance” blev syndabocken för allt.

– Då ringde jag TV 4 och sa att jag ville hoppa av inför den här säsongen, berättar Tony Irving.

Foto: Foto: JOCKE BERGLUND
”’Let’s dance’ vände upp och ner på mitt liv. Allt är inte roligt med kändisskapet, men jag har fått uppleva otroligt mycket tack vare programmet”, säger Tony Irving.

Han blev castad som dansare 2006 och skulle tävla med Anna Book. Men TV 4 kunde inte hitta någon lämplig domare till det nya dansprogrammet och Tony Irving övertalades att döma i stället.

– Då var jag missnöjd, jag ville dansa, men jag hade säkert blivit utbytt mot någon ung snygging så det var lika bra att jag hamnade i domarstolen, säger han.

Första året minns han som otroligt spännande. Andra året njöt han av att känna sig trygg i sin roll. Tredje året var han i sitt esse.

– Men säsong fyra tappade jag tändningen. Flera fredagar ville jag inte ens åka dit. Jag gjorde det på rutin, men det kändes inte lika kul att säga ”men” och vara fräck i munnen. Åren innan färgade jag håret varje torsdag och var superladdad när jag kom till studion på fredagar.

När Tony Irvings mormor dog i England och han inte fanns där för henne brakade hans tillvaro samman.

Fann en syndabock

– Jag kom i en livskris. Jag kände mig otillräcklig som inte tog hand om min familj i England, jag hann inte med mina dansskolor i landet och jag hade blivit en person som pratade om mig, mig, mig – en sådan person som jag själv avskydde.

Irving satte sig ner och tänkte igenom sitt liv.

– Jag hittade en syndabock: ”Let’s dance”. Programmet tog all min tid. Folk ville vara med mig bara för att jag var känd och min dröm om att hitta kärlek kändes omöjlig eftersom jag inte litade på att folk älskade mig på riktigt.

Han tog kontakt med produktionsbolaget och sa att han ville hoppa av.

– Jag var väldigt bestämd, jag ville inte göra ”Let’s dance” mer. Jag var så trött på allt och tänkte att det blir nog bra om jag slutar.

Öhrman ryckte in

Men så enkelt var det inte. En som reagerade starkt på Tonys beslut var jurykollegan Maria Öhrman.

– ”Kom ner på jorden”, sa hon och undrade hur jag kunde tro att allt skulle bli bra bara för att jag lämnade tv.

Så Irving beslutade sig för att ändra andra saker i sitt liv. I dag jobbar han mindre, åker regelbundet till familjen i England och har bara kvar dansskolan i Stockholm.

– Jag brukade jobba sju dagar i veckan och till slut blev inget roligt. Nu ser jag till att ha tid att ta hand om mig själv och de jag tycker om.

Och med lugnet kom harmonin. I fredags var han tillbaka i domarstolen när ”Let’s dance” hade premiär och det var en nytänd Tony Irving som delade ut poäng och slängde käft med deltagarna.

– Jag njöt av att vara i studion igen. Jag var så stolt över dansarna, kollegorna, och imponerad av hur bra kändisarna presterade. Glädjen var lika stor som första säsongen igen och jag kände mig pånyttfödd.

Du hamnade i konflikt med Stefan Sauk som inte gillade att bli kallad ”snuskgubbe”.

– Jag kallade honom snuskgubbe på samma sätt som jag skämtsamt säger ”dirty old man” om en 50-årig man som överdrivet trånar efter en ung vacker flicka. Det var komiskt menat, men han tog illa upp. Ibland blir det fel när jag översätter från engelska.

– Det var samma sak när jag pratade om Elisabeth Höglunds ”pattar” förra året. Jag förstod inte att man inte får säga pattar om en kvinnas bröst. Jag hade precis lärt mig ordet och trodde att det var slang – precis som jag hade lärt mig ordet ”snuskgubbe” och trodde att det passade i sammanhanget.

”Jag skäms”

Och det där med att du skulle fantisera om Mattias Andréasson när du kom hem från sändningen ...

– Haha, jag skäms när jag tänker på hur folk uppfattade det. Jag menade att dansen var så bra och att han var så snygg att jag redan längtade till att få se honom nästa vecka. Vissa tolkade det tydligen annorlunda. Men jag bjuder på det – det blir lite fel ibland med mitt begränsade svenska ordförråd.

ARTIKELN HANDLAR OM