TV

TV4 skickar pojkar i fängelse i ny dokusåpa

Av: 

Eric Tagesson

Klas Granström

TV

Ungdomar inlåsta - med ex-fångar

TV4:s räknar med tittarstorm när nya fängelsesåpan börjar sändas. Programidén är att unga pojkar sätts i fängelse tillsammans med ex-fångar. OBS! Bilden är arrangerad.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

TV4 skickar unga pojkar i fängelse - och gör tv av det.

Sällskapet är ex-fångar dömda för grova brott som agerar mentorer.

Nu räknar kanalen med tittarstorm.

- Vi vet att det är kontroversiellt men gör inte några tv-stjärnor eller dokusåpastjärnor av de här killarna, säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4.

TV4 låser in unga pojkar.

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

Programmet har ännu inte fått någon titel men är redan färdiginspelat och börjar sändas i höst. Det går ut på att unga brottslingar på väg mot tung kriminalitet får prova på livet inne på en anstalt.

- Tonåringarna får leva precis som i ett riktigt fängelse och prova på hur livet på kåken känns, det finns psykologer och allt annat som finns i ett fängelse, bekräftar Martin Nygren.

"Kontroversiellt"

TV4 beskriver serien som en blandning av dokumentär och en dokusåpa. Enligt uppgifter till Nöjesbladet handlar det totalt om sju pojkar och åtta mentorer. Ingen åker ut eller vinner några pengar.

Produktionsbolaget Meter film bekräftar att mentorerna består av ex-fångar som tidigare suttit av långa fängelsestraff. Enligt en annan källa handlar det i flera fall om personer som tidigare varit knutna till kända gäng.

- Visst är det personer som vet vad fängelse går ut på. Vi vet att det blir ett kontroversiellt program, säger Martin Nygren.

Har aldrig suttit inne

Idén bygger på det brittiska konceptet "Banged up" som blev en tittarsuccé i England - men fick också hård kritik för sitt utförande. De utvalda pojkarna har också tidigare begått brott men aldrig suttit inne.

- Vi har valt bort sexualbrottslingar, det här handlar om pojkar som begått typiska brott för en ung man på väg in i det kriminella livet, som personrån eller misshandel, säger Martin Nygren.

Är inte risken att man glorifierar det kriminella livet genom att göra såpa av fängelsetiden?

- Nej, det tror jag inte. Jag vill påstå att det har motsatt effekt. Vi gör inga tv eller dokusåpastjärnor av de här killarna, meningen är att de ska komma på bättre tankar, säger Martin Nygren.

Väntar ni en tittarstorm?

- Ja, det kan det säkert bli. Inramningen är kontroversiell och kommer säkert väcka en hel del åsikter, men vi har sjösatt hela projektet med stor försiktighet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

TV