Humorkvinnor gör egen serie

avMartin Gustafsson

TV

Efter mansväldet - nu gör stjärnorna tv-show helt utan män

Foto: CAROLINA BYRMO
I nya humorserien "Välkommen åter!" i TV4 spelar Sissela Kyle och Pia Johansson två kvinnor som driver varsin sminkbutik. I serien medverkar stora delar av Sveriges humorelit - men bara kvinnor är välkomna. "Det här är inte en sekund för tidigt", säger Sissela Kyle.

De kvinnliga komikerna har fått nog av mansväldet i branschen. Men nu får de en egen serie.

I vår sänds tv-serien "Välkommen åter!" i TV4 där hela Sveriges kvinnliga humorelit är med.

- Det är verkligen på tiden, säger Sissela Kyle, som medverkar.

Listan är lång. Sissela Kyle, Pia Johansson, Petra Mede och ytterligare ett 10-tal kvinnliga komiker deltar i "Välkommen åter!" som har premiär i TV4 våren 2010. Några män syns inte till. Det hade inte varit möjligt för ett par år sedan.

- Humorvärlden har varit enormt mansdominerad, säger Sissela Kyle, 52, under en lunchpaus av inspelningarna där hon äter cannelloni.

Är på tiden

De senaste dagarna har Nöjesbladet skrivit om hur många kvinnliga komiker tröttnat på branschen.

Annika Lantz, 41, sågar i tidskriften Bang till exempel "Parlamentet" där hon själv medverkat under många år och menar att hon utnyttjats "som kvinnoalibi till sexistiska skämt".

Nour El Refai, 21, attackerar i samma nummer Filip Hammar, 34, och Fredrik Wikingsson, 35, och tycker att programledarparet stänger ute kvinnor och bara tar in manliga gäster till sina program.

Sissela Kyle menar att det är på tiden att kvinnorna på allvar tar steget in i humor-Sverige.

- Jag tycker det är konstigt att inget hänt tidigare. Det här är inte en sekund för tidigt.

Spelar rivaler

I "Välkommen åter!" är handlingen förlagd till ett varuhus.

Sissela Kyle spelar Anne-Marie, som säljer smink som testats på alla möjliga sätt. Den stora rivalen heter Rose-Marie, spelas av Pia Johansson, 48, som har butik mittemot. Där säljs bara naturliga sminkprodukter.

- Det är en rolig satsning från Fyran att man gör en komediserie med bara kvinnor i de stora rollerna, man har ju fått ihop ett jättebra gäng, säger Sissela Kyle.

– Som tjej får man ofta bara vara själv när man håller på med komik. Det kanske är fem killar och en tjej, det är sällan vi tjejer får spela med varandra så det här är jättekul, säger Pia Johansson.