Ernst räddar julen!

Julpanik? Lugn, mysmogulen har svaret på alla dina frågor

Julen kan vara en potentiell katastrof.

Skinkpanik, usel pakettaktik och obefintlig mysmusik.

Nöjesbladet bad julnestorn Ernst Kirchsteiger att reda ut potentiella julbekymmer – allt för att undvika jultragik.

Lutfisk är verkligen jätteäckligt, men jag vill gärna smaka för att inte göra mormor ledsen. Hur gör jag?

– Fokusera på tillbehören! Potatis, vit sås, ärtor och skirat smör. Ta bara en liten bit fisk. Lutfisk är lite en vuxengrej, jag minns hur onödig jag tyckte att den var när jag var liten.

Vilket träslag ska träsleven vara?

– Ska den stoppas i munnen är bok bra, ett hårt material som ­inte släpper ifrån sig flisor. Men furu är det allra finaste, tycker jag.

Hur gör jag för att inte granen ska barra så förbannat?

– För mig är det en konstig ekvation att man ställer granar i små behållare och förväntar sig att den ska få tillräckligt med vatten. Jag köper en stor zinkbalja som jag fyller med 50-60 liter vatten, köper en billig fot och ställer granen i baljan. Det fungerar! Du kan till och med ­resa bort!

Jag vill pigga upp julbordet. Vad rekommenderar du?

– Människor borde vara lite mer ärliga kring julmaten, om man är i Marocko och springer på en rätt man älskar, låt den flytta in på julbordet! Är det något man tycker är extremt gott på midsommar kan det fungera precis lika bra på julbordet. Julmaten tål att utvecklas!

”Jag ska bara gå och köpa ­tidningen” känns så trist. Hur ­lurar man ­barnen allra bäst?

– Jag försökte lura mina barn en gång och jag är ju två ­meter lång ... jag lurade ingen. Så sa jag dessutom en så dum sak, att jag skulle åka och hjälpa en kompis med bilen. Jag kan ju ingenting om bilar! Det bästa är nog att fråga en granne eller en svåger om hjälp.

Är det okej att dricka sig full på julen?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns ingenting som kan förstöra julen som fylla. Eftersom det främst är barnens högtid tycker jag att de ska slippa se det här. När man börjar bygga upp julen kring sprit, då ska man ta sig en allvarlig funderare. Om barn får sår i sig kring julen kan de sitta i resten av livet. Däremot kan man bli lite rödkindad av glögg och annat.

Vilken är den bästa glöggen?

– Jag gör en egen glögg, med rödvin, lite snaps och bränner en sockertopp som får smälta ner.

Hur fixar man myset till pepparkaksbaket?

– Tryck på! All in! ­Bara kör! Sätt på julmusik, tänd alla värmeljus, på med förklädet! Få gärna med några ungar ­också, de ger en speciell energi. Har man inte egna så låna några andras.

Vad är nyckeln till en fridfull jul?

– Kliva ur din egen ruta, titta på de jular du firat. Känner man att man är trött och får panik: tänk på att ­julen bara är ett datum. Man kan testa att fira jul på ett helt annat sätt. Underskatta aldrig möjligheten att bara gå ut och fika med en kompis. Städa inte ihjäl dig, släck ner och tänd ljus. Min mamma dammsög tak och väggar, tvättade mattor, hon renoverade huset varje jul. Som om det skulle komma en julpatrull på inspektion! Jag minns att jag tänkte att hon kommer att slita ihjäl sig. Vi ville ju bara ha en mamma som höll ihop.

Barfotakungen! Är det inte kallt att gå barfota i juletider?

– Jag går inte barfota på ­vintern. Men jag längtar ­alltid efter att få spänna av mig pjäxorna.

Hjälp, förra året hände detta: min kompis köpte en julklapp till mig och jag hade inget till henne. Vilken är den bästa panikjulklappen?

– Ta fram ett julkort och skriv ”jag vill bjuda dig på middag här hemma”. Jag skulle bli skitglad om jag fick det.

Vid vilken summa ska man dra gränsen när det kommer till julklappsinköp, tycker du?

– Jag har hört att folk tar lån för att klara av julklapparna. Ärlighet igen, har man inte råd att bemöta barnens önskningar får man tala om det. Man får överösa dem med kärlek i stället! Jag har ingen siffra så, men jag försöker tänka på att ge en upplevelse i stället för en sak, gärna något man kan göra tillsammans. Det blir så mycket mer då.

Personfakta

Namn: Ernst Kirchsteiger. Ålder: 55. Bor: Örebro. Titel: Programledare. Familj: Frun Ulla, sönerna Sebastian och Ludvig. Aktuell: Med ”Jul med Ernst”, premiär på TV 4 i kväll klockan 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN