Nya ligan – på slottet

avJon Forsling

TV

NÖJESBLADET AVSLÖJAR: Här är stjärnorna som tackat ja till SVT:s succéprogram: Ska bli spännande

Foto: Lina B Einarsson, Hannah Modigh, Carolina Byrmo, Krister Hansson, Oskar Lurén

Fem nya stjärnor gör sig redo att flytta in på slottet.

Nöjesbladet kan i dag avslöja årets deltagare i SVT:s succéprogram.

– Det var med skräckblandad förtjusning jag tackade ja, säger Ulf Brunnberg.

Fyra skådespelare och en rockartist.

Det blev resultatet när SVT efter månader av förhandlingar nu har spikat vilka fem stjärnor som får flytta in på Thorskogs slott i sommar.

Gillar konstellationen

Kontrakten är ­ännu ­inte påskrivna, men Nöjesbladet erfar att alla fem har tackat ja till att delta i ”Stjärnorna på slottet”.

En av dem är skådespelaren Ulf Brunnberg, 63:

– Det som fick mig att tacka ja var den här konstellationen av människor. Den känns väldigt intressant. Alla är publika personer, men jag tror inte folk känner dem som personer. Det finns många stenar att lyfta på här, säger han.

Ulf Brunnberg berättar att han är bekant med de tre skådespelarkollegorna i årets uppsättning: Dan Ekborg, 54, Marie Göranzon, 67, och Ewa Fröling, 57.

”Ewa var trött”

– Ewa känner jag sympati med. Hon var väldigt trött på skådespelaryrket för några år sedan, det här förflackandet som skedde med alla såpor och så. Jag tycker att det var intressant att hon gick ut så starkt med det, säger Ulf Brunnberg.

Nyfiken på Niklas

Däremot är årets kanske mest oväntade namn – rockartisten Niklas Strömstedt, 51 – något av ett oskrivet blad för honom.

– Niklas känner jag inte, men han är oerhört duktig och verkar väldigt trevlig. Jag kan tänka mig att han har en del saker under sina stenar, han också, säger Brunnberg.

Vad tycker du om de som varit med föregående år?

– Fjolårets program var bra. Jag minns särskilt när Meg Westergren pratade om sin dotter som dog, och när Björn Ranelid berättade om sin tragiska bakgrund.

”Ska bli spännande”

Det är andra året i rad som programmet spelas in på Thorskogs slott, norr om Göteborg. Inspelningarna inleds den 9 juli, och det första avsnittet sänds som vanligt på SVT under julhelgen.

– Det här programmet kan vara en bra plattform för att skapa debatt, och för att framföra ­sina åsikter om saker och ting. Det ska bli spännande att vara med, säger Ulf Brunnberg.

Ulf Brunnberg.

Ulf Brunnberg

Ålder: 63. Yrke: Skådespelare. Bor: Stockholm. Familj: Dotter Lovisa, 13. Inkomst: 392 100 kronor (taxeringsår 2009). Karriär i urval: Slog igenom i tv-pjäsen ”Markurells i Wadköping” (1968). Har medverkat i ett otal farser och komedier, bland andra ”Kuta och kör” och ”En man för mycket”. Är kanske mest känd för sin roll som Ragnar Vanheden i filmerna om Jönssonligan.

Dan Ekborg.

Dan Ekborg

Ålder: 54. Yrke: Skådespelare. Bor: Stockholm. Familj: Tvillingarna Isak och Linnea, 8. Inkomst: 443 800 kronor (taxeringsår 2009). Karriär i urval: Slog igenom i pjäsen ”Skrik för livet” på Göteborgs stadsteater 1980. Har gjort flera roller på Dramaten, bland andra ”Tre systrar” och ”Lång dags färd mot natt”, samt deltagit i ett otal pjäser och farser. Bland hans filmroller märks ”Tomten är far till alla barnen” och ”Hur som helst är han jävligt död”.

Ewa Fröling.

Ewa Fröling

Ålder: 57. Yrke: Skådespelerska. Bor: Stockholm. Familj: Döttrarna Tilde, 29, och Mira, 20. Inkomst: 362 100 kronor (taxeringsår 2009). Karriär i urval: Fick sitt stora genombrott 1982, när hon gjorde en stor roll i Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Har deltagit flera stora pjäser på Dramaten och i nära trettio filmer, senast i ”Män som hatar kvinnor” (2009).

Marie Göranzon.

Marie Göranzon

Ålder: 67. Yrke: Skådespelerska. Familj: Gift med Jan Malmsjö, 77. Dottern Lolo Amble, 45, sonen Jonas Malmsjö, 38, barnbarnen Vincent, 16, och Love, 3,5. Inkomst: 843 800 kronor (taxeringsår 2009). Karriär i urval: Har gjort över fyrtio roller på Dramaten, bland annat i Tjechovs ”Måsen”, Strindbergs ”Fröken Julie” och O’Neills ”Lång dags färd mot natt”. Har även gjort flera tv-produktioner, som i Lars Noréns ”Löven i Vallombrosa”.

Niklas Strömstedt.

Niklas Strömstedt

Ålder: 51. Yrke: Artist. Bor: Nacka. Familj. Flickvännen Jenny Östergren, 37. Sönerna Adam, 22, och Simon, 19, med Efva Attling. Dottern Maja, 12, med Agneta Sjödin. Inkomst: 1 223 900 kronor (taxeringsår 2009). Karriär i urval: Inledde sin karriär som studiomusiker åt bland andra Ulf Lundell på 70-talet. Släppte flera skivor under eget namn på 80-talet och fick en jättehit 1989 med albumet ”En gång i livet”.