Sandra Wejbro

Nattsvarte Rydeberg skulle inte släppas in i nya ”Här är ditt liv”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Välkammade historier. Nya ”Här är ditt liv” på Dplay är ett i raden av kändisprogram som förlorat sin nerv.
Välkammade historier. Nya ”Här är ditt liv” på Dplay är ett i raden av kändisprogram som förlorat sin nerv.

Sammanfatta ett liv – på bara en timme.

Den konsten har ”Här är ditt liv” och ”Stjärnorna på slottet” effektiviserat, till priset av förlorad nerv.

Det kändes som att ”Här är ditt liv” (Öppet arkiv, SVT) i Lasse Holmqvists klassiska 80-talsversion kunde pågå hur länge som helst. Både Lill-Babs och Tage Danielssons program är över två timmar långa och fyllda av gäster, ofta gubbar, som självbelåtet breder ut sig. Ibland är det förhäxande otajt och pladdrigt, inte minst jämfört med dagens effektiva tv-­produktion.

Stjärnorna hade alltid ”kidnappats” av en dåligt maskerad Holmqvist och ett spänningsmoment var att se hur de skulle reagera. Glatt, stolt, skyggt eller kanske aggressivt överrumplat? ”Här är ditt liv” var en stor produktion och att hedras i flera timmar på en av Sveriges två kanaler ansåg nog de flesta, inklusive SVT, borde betraktas som en stor ära.

 

Ett av de mest gripande ögonblicken var när den store filmcharmören Georg Rydeberg gästade sin gamla kärlek Viveca Lindfors program 1983, lite vilsen och besviken över att det inte var han som skulle hedras. Han pratade om sin djupa ensamhet, det blev löpsedlar och tre dagar senare dog han i sitt hem (där han hittades först en månad senare).

Men det var en annan tid, och dagens ”Här är ditt liv” som sänds på streamingtjänsten Dplay är en ytterst välkammad historia. Kändisarna har inget att frukta, de är förberedda och blir närmast förbehållslöst hyllade i en rask timme. Nya programledaren Carina Berg är uppriktigt intresserad och det är heller inget fel på gäster som Leif GW Persson eller Ewa Fröling som avslutade första säsongen tidigare i veckan.

Alla som följt de senaste årens explosion av program där kändisar äter middag och berättar om sina liv, som ”Så mycket bättre” (TV4) och ”Stjärnorna på slottet” (SVT), känner väl igen dramaturgin. Lite barndom, hur de övervunnit sina svårigheter och vänt dem till succéer – samma moment, med olika detaljer, vävs ihop till en tillrättalagd berättelse.

Har du till skillnad från dem frågor utan svar i ditt liv, sår som aldrig läkt? Kanske känns tryggheten i kändisarnas hårt strukturerade livshistorier tröstande.

 

När Claire Wikholm avbröt och ifrågasatte Morgan Alling i ”Stjärnorna på slottet” 2015 var det möjligtvis sista gången en kändishyllning fick skava. I årets upplaga håller sig alla lydigt till sina roller.

Rimligt, för ingen vill väl få sitt eget känsliga barndomstrauma bulldozrat av en megaloman kollega. Och vad vore poängen med att blotta oförlösta sorger som lördagsunderhållning?

Samtidigt blir dramaturgin tradig och förutsägbar. Obekväma gäster eller oförutsedda minnen får sällan utrymme i den ytterst genomtänkta berättelsen, numera ligger underhållningsvärdet snarast i hur skickligt historien gestaltas (få slår Marianne Mörcks ljuvliga show i förra årets slottmys).

Någon så nattsvart som Rydeberg skulle knappast släppas in i dagens ”Här är ditt liv”.

 

Veckans...

Mikael Persbrandt i ”Sex education”.
Mikael Persbrandt i ”Sex education”.

… charmigaste. ”Sex education” (Netflix) är en ojämn, men sympatisk dramakomediserie om den socialt obekväme tonåringen Otis (Asa Butterfield) som bor hos sin ensamstående mamma, sextera­peuten Jean (Gillian Anderson). Rolig tonårssåpa och sexkomedi med Mikael Persbrandt i en rätt stor biroll som mammans hunkiga, svenske hantverkare.

 

… gala. Bra musik, resten skämskudde – så kan ”P3 Guld­galan” (SVT1 lördag 21.00) vanligtvis sammanfattas.  I år uppträder bland andra artister som Seinabo Sey, Imenella, Markus Krunegård och Miriam Bryant, så om man överlever tacktal och programledarmanus väntar förhoppningsvis viss musikalisk belöning.

Leviatan.
Leviatan.

… film. Missa inte ryske Andrej Zvjagintsevs hyllade ”Leviatan” (2014) på SVT Play i helgen. Frustrerande och fascinerande om en man i en avlägsen by vid Barents hav som strider mot en korrupt borgmästare, en allegorisk kritik mot Putins styre antog många.

 

”Svenska hemligheter: Fängelset” med Melker Becker.
”Svenska hemligheter: Fängelset” med Melker Becker.

… korta. ”Svenska hemligheter: Fängelset” (SVT Play) består av ett gäng föredömligt koncentrerade berättelser ur den nu nedlagda Anstalten Norrköpings historia. Clark Olofsson, kroatiska terrorister och rymningar – här ger tidigare anställda sin version av händelserna.

 

… dokumentär. ”Tjock-Steffe” (C More) är en serie i tre delar om Stefan Eriksson, den så kallade Uppsala-maffians tidigare ledare, som blev världskänd sedan han kraschade en exklusiv Ferrari i Kalifornien 2006. Spektakulärt och spännande, men lite för mycket av ett hyllningsporträtt för min smak.

 

Publisert:

LÄS VIDARE