Filmtips 1 mars

Foto: Trine Dyrholm och Ulrich Thomsen i Thomas Vinterbergs framgångsrika Dogmafilm.
TV

Festen

Filmen som placerade Dogmakonceptet på filmens världskarta.

Lars von Triers kontroversiella "Idioterna" fick rubrikerna, men lite i skymundan var det faktiskt den andra danska filmen, Thomas Vinterbergs "Festen", som vann juryns specialpris vid Cannesfestivalen och sedan blev den mest framgångsrika av Dogmafilmerna.

Platsen är ett stort gods, tidpunkten är

sextioårsfesten för familjens patriark. En av döttrarnas självmord året innan spökar i allas medvetanden. När hennes tvillingbror spelad av Ulrich Thomsen i sitt middagstal anklagar födelsedagsbarnet ( Henning Moritzen) för sexuella övergrepp på sina barn, rasar maskerna hos de flesta i släkten. Det blir fylla, sex, fler hemska avslöjanden. Som en av middagsgästerna bittert konstaterar: Det har sina sidor att vara toastmaster på den här festen.

En rätt traditionell historia, berättad på ett lite annorlunda sätt.

Lars Norén, och förr Ingmar Bergman, har spottat ur sig sådana här uppslitande familjehistorier på löpande band, oftast med lite större precision både rent dramaturgiskt och i personteckningarna.

"Festen" är gjord enligt Dogma 95-manifestet, de regler för filmskapande som von Trier och några andra danskar har skapat och som kan sägas gynna lågbudgetproduktioner. Tveksamt dock om ryckiga handkameran tillför något till just den här historien, men filmen är ändå klart sevärd, för sin lite vildsinta energi och för en duktig skådespelarensembles skull.

(Dogme 1 - Festen, 1998)

SVT 2 22.10

Ta ner månen om du kan!

Ett känsloladdat drama av om ett äktenskap som brakar samman.

Utspelas i Kalifornien och har fyra bra skådisar framför kameran: Albert Finney, Diane Keaton, Peter Weller och Karen Allen.

Regissören Alan Parker gör så gott som alltid sevärda filmer, som "Midnight express", "The Commitments", "Mississippi brinner" och "Evita". Hans nya film, thrillerdramat "The Life of David Gale", kommer på bio senare i vår.

(Shoot the moon, 1982)

SVT 1 0.05

Ett litet mirkel – Simon Birch

Sentimental och gripande historia, som bygger på John Irvings roman "En bön för Owen Meaney".

Handlar om en mycket annorlunda tolvårig grabb, fysiskt handikappad och med en gäll och otroligt påfrestande röst.

Ian Michael Smith i huvudrollen. Även med Ashley Judd.

(Simon Birch, 1998)

TV 4 21.30

Basic instinct – iskallt begär

Sharon Stones genombrottsfilm. En sexig mordthriller i San Francisco-miljö. Michael Douglas spelar polisen som utreder ett mord, men samtidigt blir som besatt av kvinnan som är misstänkt för att ha mördat sin älskare med en ishacka; en förförisk och förmögen bestsellerförfattare, spelad av Stone.

(1992)

TV 3 0.05