Filmtips 5 juli

Foto: Jane Horrocks har förmågan att härma sångerskor från förr.
TV

Little Voice

Filmversionen av en hyllad pjäs, som faktiskt skrevs av Jim Cartwright speciellt för Jane Horrocks väldigt speciella röstresurser.

Hon är fantastiskt skicklig på att härma sångerskor från Judy Garland till Marilyn Monroe, Edith Piaf och Shirley Bassey. Här spelar hon en nästan autistiskt inbunden ung kvinna som aldrig lämnar sitt rum. Ensam med skivsamlingen och minnen av en älskad pappa lär hon sig varenda sång, varenda danssteg, varenda gest från de legendariska stjärnorna.

Mamma Mari ( Brenda Blethyn) är den enda som vet om Little Voices talang, men uppskattar den inte. Först när en av mammans älskare, den vulgäre talangscouten Ray Say (suveränt spelad av Michael Caine), råkar höra Little Voice upptäcks hennes sensationella röst.

Han bestämmer sig för att försöka få henne att uppträda på småstaden Scarboroughs sjaskiga klubb - något som leder till både uppskruvade förväntningar och rejäla besvikelser.

Ewan McGregor har en viktig biroll, som en blyg ung man som på avstånd beundrar Little Voice.

En film med mycket humor, men också mycket vemod.

Suveränt skådespeleri av alla inblandade, men framför allt Jane Horrocks, förstås. Hon är kanske mer känd som den rätt korkade Bubbles i tv-serien "Helt hysteriskt", men här gör hon något gripande av en mycket svårspelad roll-figur.

Jag såg själv pjäsen i London och hon är den enda skådespelaren som är kvar från den uppsättningen, regisserad av Sam Mendes, som sedan dess blivit mer känd för Oscarsvinnande filmen "American beauty". (1998)

SVT 1

21.30

Naken

Ett nattsvart brittiskt drama av Mike Leigh.

Handlar om en outsider i London som cyniskt utnyttjar alla människor han möter.

David Thewlis är strålande i huvudrollen, men filmen saknar den svarta humor som Leighs verk brukar ha.

Filmen blev ett genombrott för både Thewlis och Katrin Cartlidge, som spelar en av kvinnorna han möter. (Naked, 1993)

TV 4

1.20

Dödligt protokoll

En spännande thriller om korruption, övergrepp och rasism inom New York-polisen. Timothy Hutton spelar en distriktsåklagare som försöker få en livsfarlig polis ( Nick Nolte) fälld för olika brott. Samtidigt brottas han med sina känslor för förra flickvännen ( Jenny Lumet), som nu är ihop med en gangsterkung, spelad av Armand Assante, som också är insyltad i polisens skumma affärer. (Q & A, 1990)

Kanal 5

0.20

Cocktail

Tom Cruises charm räddar den här komedin, om en ung kille som blir en av New Yorks hippaste bartendrar.

Filmen är lite "Top gun"-för-bartendrar, ett försök att glamourisera yrket. Några scener är rent löjliga, som när Cruise och hans kollegor jonglerar med flaskor bakom bardisken och gästerna jublar.

Men filmen har ändå sin charm. Cruise övertygar som uppkomlingen som blandar drinkar och jagar kvinnor ( Elisabeth Shue, Kelly Lynch, Gina Gershon) med samma envishet och energi - tills livet lär honom en läxa. (1988)

TV 3

21.00

Mumford

Underhållande blandning av drama och komedi av Lawrence Kasdan, i stil med hans ensemblefilmer "Människor emellan" och "Grand Canyon". Loren Dean spelar Mumford som bor i staden Mumford. Han är duktig på att lyssna på folk och därför en uppskattad psykiater. Men han, och många andra, har hemligheter. Lite kärlek, lite trassel. (1999)

TV 1000 Cinema

19.00