Filmtips 6 juli

Foto: Rachel Weisz spelar hårfrisörskan Helen som är ihop med diskjockeyn Ben Daniels.
TV

I want you

Ett stämningsfullt och sexuellt laddat drama, med Rachel Weisz, från "Mumien"-filmerna och "Om en pojke".

Historien utspelas på en badort på engelska kusten, men under den tid på året när inga turister är på plats.

Helen (Weisz) är hårfrisörska och har ett förhållande med en dj ( Ben Daniels).

Två jugoslaviska flyktingar - Honda och Smokey, spelade av Luka Petrusic och Labina Mitevska - har också en viktig roll i historien.

Honda är tystlåten, klart psykiskt störd, och spionerar på Helen. Han är hopplöst kär i henne, men vet att han aldrig kan få henne. Systern Smokey är prostituerad.

Så dyker en mystisk man upp på den lilla orten, Martin ( Alessandro Nivola), som har suttit i fängelse. Han har, uppenbarligen, haft något ihop med Helen. Men vad? Vad är det för hemlighet som knyter dem samman?

Ingen traditionell thriller, utan snarare ett mörkt drama om ett antal rätt tragiska människor.

Men det är klart sevärt; för den suggestiva stämningens skull, för de skickliga skådespelarna och för att det är en tämligen oförutsägbar historia.

Regissören Michael Winterbottom tycks obekymrat kunna växla mellan vilka filmgenrer som helst. Vad han än gör - historiska filmer (Jude), lättsamma kärlekskomedier (Wonderland), politiskt laddade filmer (Welcome to Sara-jevo) eller rock `n" roll-filmer (den senaste, 24 hour party people) - så hittar han ändå alltid rätt ton och stil. (1998)

SVT 2

21.15

Dancer in the dark

Lars von Triers udda filmmusikal som utspelas i 1960-talets USA - men är inspelad i Trollhättan. Rockstjärnan Björk har total närvaro i huvudrollen, som fabriksarbeterskan som hamnar i trubbel och riskerar att bli hängd för mord. Fantasifulla musiknummer och Peter Stormare, Catherine Deneuve och David Morse i övriga huvudroller. (2000)

TV 1000

17.40

Älskade hundar

Mexikanskt drama i samma anda som "Pulp fiction" och en av få filmer i genren som nästan är lika bra som förebilden. Tre olika historier vävs skickligt samman. Hundar spelar en viktig roll i alla episoderna. Spännande, mustigt, originellt. (Amores perros, 2000)

Canal+

21.00

Råttfångaren

Ett flerfaldigt prisbelönat men ganska dystert brittiskt drama om fattiga barn under sopstrejken i Glasgow 1973. Välgjort och gripande, men väldigt deprimerande. Regissören Lynne Ramsays nya film "Morvern callar" hade världspremiär på Cannesfestivalen. (Ratcatcher, 1999)

Canal+ Gul

17.25

Gudfadern 3

Tredje filmen i Francis Ford Coppolas gangster-saga.

Michael Corleone ( Al Pacino) har här tröttnat på att leva på fel sida av lagen, men alla försök att leva ett hederligt liv visar sig vara hopplösa.

Nya viktiga roller spelas av Andy Garcia, Bridget Fonda och Sofia Coppola.

Sistnämnda fick mycket kritik för sitt usla skådespeleri och pappa Coppola fick kritik för att han gav just henne rollen, när en utbränd Winona Ryder hoppade av i sista stund.

Snyggt gjord, men betydligt sämre än de båda första filmerna. (The Godfather part III, 1990)

Kanal 5

21.00