Filmtips 8 maj

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Natascha McElhone som en av älskarinnorna och Anthony Hopkins som Pablo Picasso.
Foto: WARNER BROS
Natascha McElhone som en av älskarinnorna och Anthony Hopkins som Pablo Picasso.

Min älskade Picasso

Den här filmen handlar om en av Picassos älskarinnor, men bygger på en bok av en annan älskarinna. Skildrar en av världens mest berömda konstnärer, men får inte visa en enda av hans tavlor.

Paret Merchant- Ivory, som gjort de stillsamma kostymfilmerna om hämmade engelsmän med instängda passioner, har här tagit sig an en konstnär med stora känslor. Det är olika temperament som krockar och det är Picasso som förlorar på mötet.

Som så ofta i den här typen av biografier kommer människans yrkesliv i bakgrunden för kärlek och skvaller.

Det hindrar inte att Anthony Hopkins är mycket bra, och trovärdig, i titelrollen.

Grym mot kvinnorna, som bara finns till för att passa upp på honom, och intrigant mot konsthandlare och konkurrenter.

Däremot är det svårt att riktigt se varför den kvinnliga huvudpersonen Françoise ( Natascha McElhone) faller för honom, bortsett från kändisfaktorn.

Utmärkta Julianne Moore spelar en annan älskarinna.

Men inget om varför Picasso skapade den konst han gjorde.

Merchant-Ivory målar mycket tråkigare.

(Surviving Picasso, 1996)

SVT 1

14.00

Into my heart

Kärleksdramatik kring två barndomsvänner som under olika perioder är kära i samma kvinna, Claire Forlani. Om svartsjuka och smärta, visad på festivalen i Venedig för några år sedan. Men den gick aldrig på bio här. (1998)

Canal+ Gul

14.25

Kvinnorna

Många färgstarka kvinnor i den här välspelade komedin. Joan Crawford, Norma Shearer, Paulette Goddard, Rosalind Russell och Hedda Hopper skvallrar, grälar och pratar om karlar och skilsmässor i New York-societeten. (The Women, 1939)

TCM

15.55

Carrie

Stephen Kings genombrott. Alla mobbade elevers hämnd, där Sissy Spacek använder sin magiska kraft mot sina plågoandar. Det kittlar i nackhåren när Brian De Palma härmar Hitchcock så gott han kan. Rätt äcklig också. John Travolta och Amy Irving är dummingar. (1976)

TV 3

23.20

The only thrill

Välspelat drama om mogen kärlek som följer Sam Shepard och Diane Keaton från 1968 till i dag. En vänskap där han börjar som den djärve, men efter hand vågar han inte ta steget från bio varje onsdag till kärlek. Vemodigt.

Sam Shepard är en av USA:s främsta pjäsförfattare och en del av hans dramatik har filmats, som "True west" och "Fool for love". Han var också manusförfattare på Antonionis "Zabriskie point" och Wim Wenders "Paris, Texas".

Men många känner förstås igen honom som skådespelare, främst efter rollen som Chuck Yeager i "Det rätta virket". Han har också varit med i "Crimes of the heart", "Blommor av stål", "Pelikanfallet", "The Pledge" och "Black Hawk down".

När han spelade med i "Frances" 1982 blev han och Jessica Lange ett par och de är fortfarande tillsammans och har två barn.

Han var också kompis med Bob Dylan och med i dennes Rolling Thunder revue 1976.

De skrev också låten "Brownsville girl" tillsammans. (1998) SVT 1

21.30

Publicerad: