Kärlek och konventioner

Oskuldens tid

TV

Gripande kostymfilm av Martin Scorsese. Om kärlek och konventioner i 1880-talets New York- societet där Daniel Day-Lewis och Michelle Pfeiffer dras till varandra, men ska de våga ta steget ut?

Winona Ryder spelar hans fästmö som verkar svag och oskyldig, men vet hur hon ska manipulera. Richard E Grant spelar en snobb mycket övertygande. En fantastiskt vacker film som återskapar den rika miljön i underbara bilder av fotografen Michael Ballhaus. Även gatubilder från den tidens New York utan Central Park lyckas de ge en illusion av. Bygger på en roman av Edith Wharton.

Martin Scorsese är mest känd för sina hårdkokta gangstrar och New York-skild-ringar, gärna med Robert De Niro i en huvudroll. Här finns ingen sådan tuffhet, inget fysiskt våld, men på många sätt känns den här världen mycket grymmare.

Bakom alla vackra kläder i eleganta rum finns en kylig nedlåtenhet som stänger människor ute.

Ironisk titel. (The Age of innocence, 1993)

SVT 1 23.35

På väg med miss Daisy

Två mycket duktiga skådespelare lyfter dramat. Miss Daisy spelas av Jessica Tandy och hennes chaufför av Morgan Freeman, skicklig karaktärsskådespelare. Utspelas i Atlanta från slutet av 1940-talet till början av 1970-talet. Änkan fru Daisy tvingas av sin son (Dan Aykroyd, överraskande bra i allvarlig roll) att anställa en chaufför. (Driving miss Daisy, 1989)

Z TV 21.00

Bornholms eko

Danska ön Bornholm 1981. Fiske betyder allt för huvudpersonerna och det finns gott om fångst och pengar. De köper och bygger till och skuldsätter sig. Men fiskekvoter införs, båtarna läggs i hamn och livet förändras på ön.

En del måste byta jobb, en del får betalt för att hugga sönder båten. Äktenskap krisar, fiskare slåss med varandra på krogen.

I bakgrunden av allt detta hörs svenska dansbandet Vikingarna, som är det enda som spelas på lokalradion, det enda alla verkar lyssnar på. På fester och lokaler spelas bara Vikingarna och när folk kopplar av pratar de om Vikingarna. Det största som händer är att dansbandet kommer dit och spelar till dans. Christer Sjögrens ankomst väcker samma uppståndelse som Frank Sinatra, påven, Paul McCartney eller Backstreet Boys skulle göra på en civiliserad plats.

Det finns flera bra scener och iakttagelser i ”Bornholms eko”. Men det finns också för mycket i filmen. Gamla tragedier, nya eländen, humoristiska missförstånd, ekonomi, barnlöshet, svartsjuka, vidskepelse – för många trådar trasslas ihop. Så mycket trubbel kan inte en film bära på. Och mot sådana sorger räcker inte Vikingarnas sånger som tröst. (Bornholms stemme, 1999)

SVT 2 21.15

Hon är min

Relationskomedi av Ed Burns, i samma stil som hans ”Bröderna McMullen”. Jennifer Aniston och Cameron Diaz är rivaler i en av historierna. Två bröder med olika sorters kärleksbekymmer. (She’s the one, 1996)

TV 4 21.00