En välbekant frisk fläkt på svart botten

Så bra är nya Netflix-serien ”Unbreakable Kimmy Schmidt”

Tina Fey och Robert Carlock – som var showrunner för Feys stilbildande ”30 Rock” – ligger bakom den här komedi­serien om en kvinna som kidnappades av en galning som tonåring, och har tillbringat 15 år i en underjordisk bunker, som medlem i en (väldigt ­liten) domedagssekt.

När hon räddas ur sin fångenskap, och inser att världen ovanför inte alls har gått under, bestämmer hon sig för att börja på en ny kula i New York – utrustad med en obotlig optimism, men med en 14-årings erfarenhet av omvärlden, och med ett och ett halvt decenniums kulturella och tekniska utvecklingar att försöka få grepp om.

Ellie Kemper från ”The office” spelar den aningslösa men beslutsamma, okrossbara Kimmy med fysisk briljans och perfekt tajming, i en smart och charmig fisk på torra land-historia som har sol i sinne och mycket starka, glada färger – men samtidigt vilar på en svart botten.

Tonen, rytmen och klippningen känns igen väl från ”30 Rock”. Precis som både Jane Krakowski och Tituss Burgess, som gör viktiga biroller.

Men ”Unbreakable Kimmy Schmidt” lyckas med konststycket att kännas väldigt bekant och som en frisk fläkt på samma gång.
 

Premiär på Netflix på fredagen

100 code

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Del 1

Svensk-amerikanskt kriminaldrama från 2015 av Bobby Moresco, med bl a Michael Nyqvist, Dominic Monaghan och Magnus Krepper.

Tommy Conley (Dominic ­Monaghan) har ägnat lång tid åt att kartlägga och jaga en sadistisk ­seriemördare som – inspirerad av grekisk mytologi – har våldtagit och ­mördat sex unga kvinnor i och runt New York. Nu verkar det som att samma mördare har börjat härja Sverige, och Conley flyger över för att observera och konsul­tera Stockholmspolisen. Hans partner blir den buttre Mikael Eklund (Michael Nyqvist). Språket är ett problem, huvudrollsinnehavarna känns missmatchade, och jag har svårt för att tro på ­Monaghan i den här rollen. Men framåt slutet av första avsnittet är jag ändå tillräckligt intresserad för att vilja se ”100 code” ta sig.

Premiär i dag på HBO Nordic

Babylon

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Del 1–2

Brittisk dramakomedi från 2014 av bl a Danny Boyle och Jesse Armstrong, med bl a Brit Marling och James Nesbitt.

Danny Boyle har slagit sig ihop med välrenommerade manusförfattarna Jesse Armstrong och Sam Bain och skapat en snutsatir som följer trassligheterna både framför och bakom kulisserna på Metropolitan­polisen; en kår med så skamfilat rykte att en amerikansk pr-konsult (Brit Marling) har kopplats in för att förbättra det. ”Babylon” känns stundtals förvirrad, men har vassa kommentarer på aktuella skeenden, en hel del rätt underbar ­dialog, och många bra skådespelare (­James Nesbitt är lysande som polischef med stenansikte). C More Series visar ett avsnitt i veckan – men hela säsongen finns att streama på C More Play redan nu.

Premiär lördag 22.00 C More series

The odd couple

Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Del 1–2

Amerikansk sitcom från 2015 av Matthew Perry och Danny Jacobson, med bl a Matthew Perry och Thomas Lennon.

”Vänner”-stjärnan Matthew Perry har kämpat länge med att hitta ett fungerande sammanhang. Men nu är han längre från målet än någonsin. Totalt fantasilösa och oinspirerade ”The odd couple” är baserad på Neil Simons pjäs från 1965, och handlar om två omaka vänner, som träffades på college och nu flyttar ihop som frånskilda medelålders män. Perry spelar den oansvarige, ovårdade Oscar Madison, Thomas Lennon den neurotiske pedanten Felix Unger, och andra roller görs av ”Communitys” Yvette Nicole Brown och ”The wires” Wendell Pierce. Mycket talang, i en forcerad, mossig sitcom med karaktärer som känns jätte­fejk.

Premiär på söndag 20.30 FOX

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN