Tv-serier

Tv-tablå nyårsdagen: Året med kungafamiljen och världscupen i skidor

Dessutom: ◼︎ Ivanhoe◼︎ Vinterstudion ◼︎ Mamma Mia! ◼︎ Avicii: True stories

Av: 

AftonbladetPrinsessorna Madeleine och Leonore på Gröna lund under Childhoo-dagen.

Foto: Foto: SVT


TV

På tv idag, 1 jan 2019: ”Ivanhoe”, kungafamiljen – och backhoppning. Finns det ett bättre sätt att inleda det nya året?

JVM – Junior-vm i hockey: Sverige–Kazakstan

SVT1, kl 8.30: Ishockey: Sverige–Kazakstan. Repris av gårdagens match i Junior-vm. Gruppspel.

Nyårskonsert från Wien

SVT2, kl 11.15: Konserten ses varje år av cirka 50 miljoner tittare. I årets direktsändning leds Wienerfilharmonikerna av dirigent Christian Thielemann i valser och polkor av kompositörsklanen Strauss. Konserten har anordnats på nyårsdagen sedan 1941 och årets upplaga kommenteras av Johan Korssell. 

Världscupen i skidor: Backhoppning – sänds på SVT1 kl 14.00. I fjol vann den polske stjärnan Kamil Stoch tävlingen, som har avgjorts i den sydtyska Garmisch-Partenkirchen sedan1921.

Foto: Alik Keplicz/TT/Scanpix

Världscupen i skidor: Längdskidor (Tour de Ski), backhoppning och alpint i Vinterstudion

  • SVT1, kl 11.45: Vinterstudion. Dagens tävlingar analyseras och summeras.
  • SVT1, kl 12.00: Längdskidor, världscupen Tour de Ski. Sprint, fri stil, damer och herrar. Kommentator: Jacob Hård. DIREKT
  • SVT1, kl 13.40: Vinterstudion.
  • SVT1, kl 14.00: Backhoppning, världscupen. Den klassiska nyårsbackhoppningen, som vanlig ordning avgörs i Garmisch-Partenkirchen, Tyskland, vilken är den givna höjdpunkten på den tysk-österrikiska backhopparveckan. Kommentator: Peter Jonsson. DIREKT
  • SVT1, kl 16.00: Vinterstudion.
  • SVT1, kl 16.30: Alpint, världscupen. Parallell city event, damer och herrar. Kommentator: Johan Ejeborg. DIREKT

Ivanhoe

James Mason, Sam Neill, Anthony Andrews, Lysette Anthony, och Olivia Hussey i ”Ivanhoe” från 1982.

TV3, kl 15.00: Walter Scotts (1771–1882) äventyrsroman om riddare under medeltiden har filmats flera gånger. Det här är en påkostad och välgjord tv-version som blivit en nyårstradition i svensk tv där den visats i stort sett varje år i någon kanal.

Bra skådespelare: Anthony Andrews i titelrollen, Olivia Hussey, James Mason (1909–1984) och Sam Neill. (1982)

Året med kungafamiljen

Drottning Silvia i köksträdgården på Solliden, på Öland.

SVT1, kl 20.00: I ”Året med kungafamiljen” tar kung Carl Gustaf bland annat oss med till Bernadottebiblioteket och upp på slottets tak, där solcellspaneler monterades i våras. År 2018 blev han den regent som suttit längst på tronen av alla Sveriges regenter och i en intervju pratar han kring vem han var när han tillträdde och vilken person han är i dag.

– Vi frågade om kungen någonsin önskat sig ett vanligt liv och det var spännande hur han vände det i intervjun och sade: ”Vad är ett vanligt liv? Det här är ju ett vanligt liv för mig”, säger producenten Sara Bull.

Drottning Silvia berättar om 75-årsdagen, prins Carl Philip åker till Nederländerna och Sofia berättar om hur hennes liv har förändrats sedan hon blev prinsessa.

På nöjesparken Gröna Lund får prinsessan Madeleine och dottern Leonore känna vinden i håret när de deltog i Childhood-dagen. På Öland tar kronprinsessan Victoria och prins Daniel med barnen på en skattjakt där det gäller att hitta skräp på stranden.

– Kronprinsessan reflekterar kring vad vi gör med vår miljö och hur vi kan prata om hållbarhet med våra barn, säger producenten Sara Bull.

Pierce Brosnan, Colin Firth, Meryl Streep, Stellan Skarsgård, Christine Baranski, Julie Walters, Dominic Cooper och Amanda Seyfried i ”Mamma Mia!” från 2008.

Mamma Mia!

TV3, kl 20.00: Filmversionen av Abba-musikalen. Föga spännande bildspråk och några lite klichéfyllt iscensatta scener. Men känslan i filmen är rätt underbar. Det handlar om komiska förvecklingar kring ett bröllop i grekiska övärlden.

Med Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård och massor av Abba-hits. (2008)

Agnetas nyårskarameller

TV4, 20.00: Agneta Sjödin bjuder på de mest minnesvärda klippen från året som gått i ”Agnetas nyårskarameller”. Bland andra kommer Linda Lindorff från ”Bonde söker fru”, Tina Nordström från ”Hela Sverige bakar”, Kalle Moraeus från ”Biggest loser VIP” och vinnaren av årets ”Idol”. 

Avicii: True stories

Avicii (Tim Bergling). Foto: SVT

SVT1, kl 22.00: Det är förstås lätt att se filmen i ett nytt ljus nu, efter Tim Berglings (1989– 2018) självmord. Men när Levan Tsikurishvilis film kom upplevde jag den mer som monoton och tjatig, än som ett närgånget person- och artistporträtt. Tjatig i sin beundran, tjatig i de långa konsertsekvenserna, tjatig i allt gafflande. Aviciis fans ser säkert en helt annan film. (2017)

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyko fyller år - firar med upp till 25 % på nästan allt!

Lyko


Se alla kanalers tv-tablå på TV.nu


Publisert:

LÄS VIDARE

20 tv-serier du måste se 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Abba

Drottning Silvia

Mamma Mia

Tour de Ski

Längdskidor